Kamerstuk 35570-XVI-61

Amendement van de leden Van den Berg en Dik-Faber 35570-XVI-61 over middelen voor pilots gericht op cross-sectorale gegevensuitwisseling

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 2 december 2020
Indiener(s): Carla Dik-Faber (CU), Joba van den Berg-Jansen (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-XVI-61.html
ID: 35570-XVI-61

83,2 %
16,8 %

GL

D66

PVV

VVD

FVD

PvdA

DENK

Krol

SP

Van Kooten-Arissen

CU

SGP

CDA

PvdD

50PLUS


Nr. 61 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DEN BERG EN DIK-FABER

Ontvangen 2 december 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 4 Zorgbreed beleid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1.000 (x € 1.000).

II

In artikel 4 Zorgbreed beleid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1.000 (x € 1.000).

Toelichting

De zorg in de regio staat de laatste jaren steeds verder onder druk. Knelpunten zijn extra lastig op te lossen in de regio’s met een uitgestrekt en dunbevolkt karakter, waardoor reisafstanden van en naar zorgverleners lang zijn. Daarnaast kampen die regio’s met moeilijk vervulbare vacatures of dreigende personeelstekorten. Met name de acute zorg is momenteel lastig bereikbaar. Voor een betere afstemming van patiëntenzorg tussen (zorg)aanbieders in en tussen medisch domein en sociaal domein is het versneld doorvoeren van digitalisering van zorg in de regio van essentieel belang om zorg in de regio’s in de toekomst beschikbaar, betaalbaar en bereikbaar te houden.

Er zijn inmiddels in meerdere regio’s mooie initiatieven ontstaan waarin zorgaanbieders meer zijn gaan samenwerken, zoals de Zorgcoalitie in Zeeland, de Zorgtafels in Drenthe en Flevoland, het burgerinitiatief Zorg Zoals de Westfries het Wil, de Levanto-groep Zuid-Limburg en «Domein overstijgend werken» van de gemeente Ede, zorgverzekeraar Menzis en aanbieder Opella. De indieners beogen met dit amendement concrete stappen te zetten om samenwerking tussen zorgverleners over de domeinen heen (Wmo, Jeugdwet, Wlz en Zvw) verder te bevorderen zodat multidisciplinaire diagnostiek, behandeling en nazorg integraal kunnen worden aangeboden en daarbij de ambitie om de overdracht van patiëntinformatie tussen professionals vlekkeloos (warm) én digitaal te laten verlopen. Dit beoogt de kwaliteit van zorg en de effectiviteit te verhogen.

Het ontsluiten van informatie tussen aanbieders in de verschillende zorgdomeinen blijft aanzienlijke aanpassingen vragen. Om dit te stimuleren zijn extra financiële middelen nodig. De indieners stellen voor om hiervoor € 1 miljoen te reserveren. Deze middelen zijn bestemd voor pilots die zijn gericht op structurele cross-sectorale gegevensuitwisseling in een nader te kiezen (krimp)regio waar genoemde knelpunten uit het regiobeeld blijken en waar toewijding bij de zorgaanbieders, verzekeraars en patiënten bestaat.

Dekking voor dit amendement wordt gevonden in de niet-juridisch verplichte uitgaven van artikel 4 Zorgbreed beleid.

Van den Berg Dik-Faber