Kamerstuk 35570-XVI-57

Amendement van het lid Bergkamp 35570-XVI-57 over middelen voor Roze 50+-ambassadeurs

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 1 december 2020
Indiener(s): Vera Bergkamp (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-XVI-57.html
ID: 35570-XVI-57

98,0 %
2,0 %

SP

CDA

50PLUS

DENK

Van Kooten-Arissen

PvdA

GL

Krol

CU

D66

VVD

PvdD

FVD

PVV

SGP


Nr. 57 AMENDEMENT VAN HET LID BERGKAMP

Ontvangen 1 december 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 3 Langdurige zorg en ondersteuning worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 75 (x € 1.000).

II

In artikel 3 Langdurige zorg en ondersteuning worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 75 (x € 1.000).

Toelichting

Met dit amendement wordt beoogd de positie van LHTBI-ouderen in een zorginstelling te ondersteunen. Deze middelen dienen als voortzetting van de financiering van Roze 50+-ambassadeurs. Deze ambassadeurs doen hun werk als onderdeel van het consortium Roze 50+ van ANBO en het COC. Zij verzorgen een netwerkfunctie, maar spelen ook een vertegenwoordigende rol voor de belangen van deze ouderen. Dankzij deze ambassadeurs worden veel activiteiten georganiseerd voor LHBTI-ouderen waar zij met elkaar in contact kunnen komen. De indienende partij vindt dit van groot belang aangezien het een kwetsbare groep betreft die vaak niet open durft te zijn over zijn/haar seksuele gerichtheid en/of genderidentiteit en/of genderexpressie en relatief vaak problemen ondervindt op het gebied van eenzaamheid.

Met een bedrag van € 75.000 wordt verwacht dat de Roze 50+-ambassadeurs voor 2021 voldoende ondersteund worden om hun werk volledig voort te zetten. Het is de bedoeling van de indiener om waar nodig ook in latere jaren middelen beschikbaar te stellen. In lijn met de begrotingssystematiek ziet dit amendement in beginsel alleen op het jaar 2021. De dekking van dit amendement wordt gevonden in de niet-juridisch verplichte uitgaven van artikel 3 Langdurige zorg en ondersteuning.

Bergkamp