Kamerstuk 35570-XIX-30

Omzetting voorwaardelijke toekenningen uit de eerste ronde van het Nationaal Groeifonds in definitieve toekenningen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Nationaal Groeifonds (XIX) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 17 augustus 2021
Indiener(s): Wopke Hoekstra (minister financiƫn) (CDA), Stef Blok (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-XIX-30.html
ID: 35570-XIX-30

Nr. 30 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT EN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 augustus 2021

Deze brief informeert uw Kamer over het besluit om het voorwaardelijk toegekende budget vanuit het Nationaal Groeifonds voor de projecten Health-RI en Groenvermogen om te zetten in een onvoorwaardelijke toekenning. Hiertoe is besloten op basis van bijgevoegd positief advies van de beoordelingscommissie1.

In de Kamerbrief van 9 april jl. over de uitkomsten van de eerste ronde is toegelicht dat op advies van de beoordelingsadviescommissie er met drie verschillende bekostigingsvormen wordt gewerkt: onvoorwaardelijke toekenningen, voorwaardelijke toekenningen en reserveringen (Kamerstuk 35 570 XIX, nr. 28). De onvoorwaardelijke toekenningen van de eerste ronde zijn reeds verwerkt in de Voorjaarsnota en de 1e suppletoire begroting. Voor de voorwaardelijke toekenningen dienen de indieners eerst een aangepast voorstel aan te leveren bij de commissie waarin het voorstel versterkt is in lijn met de door de commissie geschetste voorwaarden.

De beoordelingsadviescommissie heeft voor de projecten Health-RI en Groenvermogen het aangepaste voorstel beoordeeld en geeft aan dat aan de gestelde voorwaarden is voldaan. Zij adviseert dan ook positief over het definitief onvoorwaardelijk toekennen van de middelen.

Voor het Health-RI project gaat het om 22 miljoen euro en voor het project Groenvermogen van de Nederlandse economie gaat het om 73 miljoen euro. In de Kamerbrief van 9 april jl. en diens bijlagen is nadere toelichting gegeven bij deze twee voorstellen. Voor zowel het Health-RI voorstel als het Groenvermogen voorstel is ook een NGF-bijdrage gereserveerd (respectievelijk 47 en 265 miljoen euro). Mede op basis van bewezen succes in de eerste fasen en/of nadere onderbouwing van het voorstel zal de commissie op een later moment over de toekenning daarvan adviseren.

Het besluit tot omzetting voor Health-RI en Groenvermogen naar een onvoorwaardelijke toekenning zal voor 2021 worden verwerkt in de Najaarsnota en de 2e suppletoire begroting. De budgettaire gevolgen van de omzettingen voor 2022 en verder worden verwerkt in de Miljoennota en ontwerpbegroting 2022. Hiermee worden de omzettingen ter autorisatie aan uw Kamer voorgelegd. De verwerking zal zijn in de vorm van een budgetoverheveling op de begroting van het Nationaal Groeifonds en op de begroting van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Voor deze projecten is reeds geld geoormerkt op de NGF-begroting middels de Voorjaarsnota en de 1e suppletoire begroting.

Conform een eerdere toezegging informeren wij uw Kamer middels deze brief tevens over de planning met betrekking tot het indienen van de Instellingswet. Wij zijn nog steeds voornemens om de Instellingswet vroeg in het najaar in te dienen en uw Kamer hierover te informeren.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, S.A. Blok

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra