Kamerstuk 35570-XIV-77

Jaarplanning 2021 van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 21 mei 2021
Indiener(s): Carola Schouten (viceminister-president , minister landbouw, natuur en voedselkwaliteit) (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-XIV-77.html
ID: 35570-XIV-77

Nr. 77 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 mei 2021

De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft verzocht om een jaarplanning 2021 met een overzicht van de onderwerpen waarover ik uw Kamer voornemens ben te informeren in 2021 en welk moment daarvoor is voorzien (op kwartaalniveau). Verder heeft de commissie verzocht om een overzicht van onderzoeken, voor zover die de reguliere planning van onderzoeksinstituten te boven gaat.

Jaarplanning 2021

In de bijlage is de gevraagde jaarplanning 2021 opgenomen1. Evenals voorgaande jaren vermeld ik dat de planning een inschatting is van de huidige stand van zaken en dat het dus mogelijk is dat hier van afgeweken wordt. BNC-fiches zijn niet in het overzicht meegenomen, aangezien deze door de Minister van Buitenlandse Zaken naar uw Kamer worden verzonden.

Onderzoeken 2021

Voor de in uw brief genoemde kennisthema’s is in 2021 onderzoek voorzien in de reguliere programmering van Wageningen Research (WR) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Binnen het missiegedreven kennis- en innovatiebeleid doet Wageningen Research onderzoek voor kennisontwikkeling en innovaties in diverse meerjarige maatschappelijke innovatieprogramma’s (MMIP). Daarbinnen worden integraal o.a. het onderzoek voor de vormgeving van mijn beleid en publiek-private samenwerkingsprogramma’s (PPS) voor de topsectoren geprogrammeerd. Zo dragen de MMIP’s bij aan de missies van het thema Landbouw, Water en Voedsel. De volledige werkplannen van WR vindt u op de website Kennisonline: https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksprojecten-LNV.htm.

Voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is er alleen gericht op de handhavingstaken onderzoek voorzien binnen de Wettelijke Onderzoekstaken (WOT). Bij RIVM gaat het om reguliere programmering over o.a. voedsel, voedselveiligheid, alternatieven voor dierproeven, mestmonitoring, natuur en metingen op gebied van stikstof.

Het overzicht van onderzoeken uit de jaarbrieven aan Wageningen Research en het RIVM is bijgevoegd. In dit overzicht zijn ook de onderzoeken opgenomen die tot nu toe zijn gepland in de open programmering voor zover deze in 2021 worden gestart. Bijvoorbeeld het ZonMw-programma «Meer kennis met minder dieren 2021–2024», deze heeft tot doel de ontwikkeling van nieuwe proefdiervrije innovaties en de toepassing van bestaande proefdiervrije innovaties te stimuleren.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten