Gepubliceerd: 10 februari 2021
Indiener(s): Carola Schouten (viceminister-president , minister landbouw, natuur en voedselkwaliteit) (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-XIV-72.html
ID: 35570-XIV-72

Nr. 72 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 februari 2021

Tijdens de begrotingbehandeling van 25 november jl. heeft uw Kamer de motie van het lid Lodders aangenomen (Kamerstuk 35 570 XIV, nr. 23). De motie betreft het verzoek om een speciaal gezant te benoemen die een versnelling kan brengen in het toepassen van innovaties op het gebied van maatschappelijke uitdagingen zoals de wereldwijde voedselzekerheid en een verdere verduurzaming van de voedselproductie als oplossing voor de stikstofproblematiek of mestverwerking. Via deze brief wil ik uw Kamer informeren over hoe ik invulling wil geven aan de motie. Allereerst zal ik toelichten welke reeds bestaande trajecten er plaatsvinden dan wel hebben plaatsgevonden om innovatie te versnellen, alvorens ik zal ingaan op de rol van de speciaal gezant die ik wil benoemen.

Allereerst wil ik benadrukken dat kennis en innovatie aan de basis staan van het succes van de Nederlandse land- en tuinbouw en visserij. Op dit moment stimuleert het kabinet innovatie als oplossing voor verduurzaming van de sector en het terugdringen van schadelijke emissies op verschillende manieren, bijvoorbeeld via het missie-gedreven innovatiebeleid. Daarnaast heb ik voor de innovatie en verduurzaming van stallen vorig jaar de Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv) opengesteld. Verder heb ik samen met onder andere vertegenwoordigers vanuit de sector en de decentrale overheden een Taskforce Versnelling Innovatieproces Stalsystemen (hierna Taskforce) ingesteld. Vanuit deze Taskforce is onlangs een rapport gepubliceerd waarover uw Kamer op 5 februari is geïnformeerd (Kamerstuk 29 383, nr. 357). De Taskforce doet onder meer de aanbeveling een regie-orgaan in te richten met als taken onder andere het organiseren, ondersteunen en het evalueren van pilots om de innovatie te versnellen en het inrichten van een tripartiet kennisplatform hierbij.

Verder deel ik de mening van het lid Lodders dat de opschaling en toepassing van een aantal innovaties versneld kan worden door het verbeteren van de samenwerking tussen de sector, de verschillende overheidslagen en de ontwikkelaars van de innovaties bij het investeren, de vergunningverlening en de toelating van nieuwe technieken. De speciaal gezant zoals ik voornemens ben te benoemen, moet partijen uit het publieke en private veld kunnen verbinden. Dit met als doel de ontwikkeling en uiteindelijke toepassing van innovatieve stalsystemen, hoogwaardige mestverwerkingstechnieken en (precisie)technologie bij mestaanwending in versnelling te brengen. Daarnaast wil ik de speciaal gezant actief verbinden met het nog in te stellen regie-orgaan. Dat traject sluit namelijk goed aan bij wat ik voor ogen heb voor de rol van een speciaal gezant op het gebied van innovatie. De speciaal gezant zal ook verbindingen met initiatieven rondom onderzoek en innovatie van onder andere de Topsector Agri & Food tot stand brengen.

Het aanstellen van de speciaal gezant en het instellen van het regie-orgaan moet in elk geval leiden tot een versnelling in de ontwikkeling en het in de praktijk uitrollen van innovatieve emissiearme stalsystemen, mestverwerkings- en mestaanwendingstechnieken. Hiermee wordt het perspectief voor de landbouwsector duurzaam versterkt, die door investeringen in innovatie technieken bijdragen aan de doelen ten aanzien van stikstof en natuur, kringlooplandbouw en klimaat. Ook moeten innovatieve mestverwerkingstechnieken bijdragen aan een versterking van de markt voor meststoffen. Ik streef naar een aanpak van versnelling in innovatie en het hiermee bereiken van doelen.

Ik wil de komende tijd graag benutten om de functie nader in te vullen. Deze procedure stem ik af met de opdracht voor het in te stellen regie-orgaan. Medio 2021 zal ik uw Kamer informeren over het vervolg hiervan.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten