Gepubliceerd: 4 december 2020
Indiener(s): Carola Schouten (viceminister-president , minister landbouw, natuur en voedselkwaliteit) (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-XIV-68.html
ID: 35570-XIV-68

Nr. 68 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 december 2020

Hierbij informeer ik uw Kamer over de organisatie van de Floriade 2022 en de bijdrage die ik daaraan lever. Daarmee geef ik invulling aan mijn toezegging bij de behandeling van de LNV-begroting voor 2021 (Handelingen II 2020/21, nrs. 28 en 29, Debat over begroting Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 2021) en aan de motie van het lid Weverling c.s. (Kamerstuk 35 000 XIV, nr. 27).

De Floriade is de enige wereldexpo die Nederland rijk is. De Floriade is zowel qua omvang als frequentie – het is een evenement dat eens per 10 jaar plaats vindt – voor Nederland uniek. Het hoofdthema van deze Floriade 2022 in Almere is Growing Green Cities, met subthema’s «Feeding, greening, healthying and energyzing the city». De Floriade wil daarmee een voorbeeld zijn voor toekomstige ontwikkeling van steden.

Het initiatief en de verantwoordelijkheid voor het organiseren van de Floriade 2022 liggen bij de gemeente Almere. Mijn ministerie faciliteert het proces op onderdelen. In praktische zin heeft het Rijk bijvoorbeeld geholpen om via de Nederlandse diplomatieke diensten contacten te leggen om zo deelname van landen aan de Floriade te stimuleren. Ook werken medewerkers van de diverse ministeries aan speciale regelingen om de ontvangst van deze landen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Mede dankzij deze inzet hebben 17 landen zich officieel aangemeld. Twintig andere landen hebben de toezegging tot deelname gedaan of de intentie daartoe uitgesproken1.

Daarnaast biedt de Floriade Almere en Nederland de mogelijkheid een belangrijke bijdrage te leveren aan een bewustwordingsproces rond duurzame oplossingen voor een goede leefbaarheid in steden. Zoals aangekondigd in een eerdere brief aan uw Kamer (Kamerstuk 35 300 XIV, nr. 4) is in 2019 een constructieve samenwerking gestart tussen de gemeente Almere, de Floriade BV en betrokken departementen om een pakket aan innovatieve projecten in te richten gericht op deze opgave. De gemeente Almere heeft met de inzichten uit deze gesprekken een aantal innovatieve projectvoorstellen geformuleerd. Projecten die zowel voor een succesvolle Floriade van belang zijn als de lange termijn doelen van het Rijk ondersteunen.

Ik ondersteun dit van harte en heb een bijdrage van maximaal € 10 miljoen beschikbaar gesteld voor het realiseren van vier van deze innovatieve projecten. Dit zijn Agro Forestry experience, Floriade Kennisprogramma, Dutch Innovation Xperience en Kascomplex Floriade Expo 2022. Met deze financiële bijdrage heb ik volledig voldaan aan de toezegging die ik in 2018 aan uw Kamer heb gedaan (Kamerstuk 35 000 XIV, nr. 11). Voor deze bijdrage wordt op de LNV-begroting een specifieke uitkering (SPUK) opgetuigd waaraan voorwaarden verbonden zullen zijn die garanderen dat de toegewezen middelen doeltreffend en doelmatig worden gebruikt. Op deze manier wordt gegarandeerd dat bij een overschrijding de gemeente zelf zorg draagt voor de meerkosten en bij een eventuele onderbesteding het geld terug vloeit naar het Rijk. De gemeente Almere heeft bevestigd dat na de toekenning van bovengenoemde bijdrage geen aanvullende LNV-bijdrage voor de Floriade Expo 2022 nodig zal zijn en dat hiertoe ook geen verdere verzoeken ingediend zullen worden.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten