Kamerstuk 35570-XII-102

Aanpak uitwerking motie van het lid Schonis c.s. over onderzoek naar de financiële mogelijkheden om de Westerscheldetunnel tolvrij te maken

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 3 februari 2021
Indiener(s): Cora van Nieuwenhuizen (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-XII-102.html
ID: 35570-XII-102

Nr. 102 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 februari 2021

De Kamer heeft bij motie van het lid Schonis c.s. (Kamerstuk 35 570 XII, nr. 41) gevraagd om de sociale en economische effecten van een tolvrije tunnel op Zeeuws-Vlaanderen en op Zeeland als geheel te onderzoeken.

Ook verzoekt de motie om onderzoek te doen naar de financiële mogelijkheden om de Westerscheldetunnel tolvrij te maken, hierbij te kijken naar verschillende bekostigingsmodellen, en de Kamer hierover te informeren ten behoeve van de aanstaande kabinetsformatie.

Met deze brief meld ik u de voortgang van de afhandeling van deze motie.

Het Rijk en de regio werken constructief samen aan de uitvoering van de motie.

In samenspraak is een aanpak ontwikkeld en zijn twee onderzoeksopdrachten uitgewerkt. De eerste opdracht is het uitvoeren van een onderzoek naar de sociale en economische effecten van een tolvrije tunnel op Zeeuws-Vlaanderen en op Zeeland als geheel. De tweede opdracht is het uitvoeren van een onderzoek naar financiële mogelijkheden om de Westerscheldetunnel tolvrij te maken, inclusief het in beeld brengen van de bijbehorende bekostigingsmodellen.

Beide opdrachten zijn inmiddels gegund en de betreffende adviesbureaus zijn aan de slag met de beantwoording.

Gezien de gewenste diepgang van de onderzoeken zullen de eindrapportages begin april beschikbaar komen. Deze zal ik zo spoedig mogelijk met u delen.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga