Kamerstuk 35570-X-32

Strategische Kennis- en Innovatieagenda (SKIA) 2021-2025

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 27 november 2020
Indiener(s): Ank Bijleveld (minister defensie) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-X-32.html
ID: 35570-X-32

Nr. 32 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 november 2020

Met genoegen bied ik u hierbij de Strategische Kennis- en Innovatieagenda (SKIA) 2021–2025 aan1. Het doel van deze SKIA blijft ten opzichte van de vorige edities ongewijzigd. De SKIA geeft richting aan kennisopbouw, technologieontwikkeling en innovaties die bijdragen aan de vernieuwing van de krijgsmacht en de defensieorganisatie. Ook deze SKIA is het resultaat van een iteratief proces, waarbij kennis- en innovatiepartners van Defensie zijn geconsulteerd.

De SKIA is geen plan, maar een agenda. De uitwerking hangt af van voortschrijdende technologische, militaire en maatschappelijke ontwikkelingen en nog nader te maken politieke keuzes. Ook de kennis- en innovatiepartners van Defensie hebben hun eigen afwegingen te maken. De SKIA is wel een agenda, met vier speerpunten:

  • Defensie blijft investeren in haar defensiespecifieke kennisbasis. Technologische ontwikkelingen en de doorontwikkeling van de krijgsmacht naar een informatiegestuurde en technologisch hoogwaardige krijgsmacht vragen daarom. Daarbij legt de SKIA, in lijn met de Defensievisie 2035, accenten op technologieontwikkeling ten behoeve van IGO, verduurzaming, personeel en arbeidsextensivering, in combinatie met meer onderzoek naar nieuwe technologieën.

  • Defensie wil innoveren borgen in werkomgeving, cultuur en bedrijfsvoering. Innovatie is alleen succesvol als mens en organisatie optimaal gebruik maken van nieuwe technologische mogelijkheden. Specifiek aandachtspunt is de versterking van ons vermogen om kort-cyclisch te innoveren, in samenwerking met het MKB, start-ups en defensiebedrijven.

  • Defensie wil de samenwerking met haar kennis- en innovatiepartners versterken. Dat is essentieel voor de vernieuwing van krijgsmacht. Bij de inschakeling van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen is de bescherming en de ontwikkeling van Nederlandse kennis en technologie van toenemend belang. Dat geldt ook voor het streven van de EU naar strategische autonomie.

  • Defensie gaat de samenwerking in haar eigen Kennis- en Innovatieketen versterken. Daarom richt Defensie in 2021 een defensiebrede Kennis- en Innovatieraad op, met de implementatie van de SKIA als gemeenschappelijk perspectief. Er komt ook een Kennis en Innovatie Adviesraad, om Defensie te kunnen voorzien van extern advies.

Verder actualiseert Defensie met de SKIA 2021–2025 haar kennis- en innovatiebeleid. De actualisering maakt de resultaten van de afgelopen jaren zichtbaar, zoals extra onderzoek naar nieuwe technologieën, de oprichting van innovatiecentra en de aansluiting bij de Nationale Wetenschapsagenda en de NATO Emerging & Disruptive Technologies Roadmap. Met deze SKIA wil Defensie ten slotte al haar kennis- en innovatiepartners concreet inzicht geven in haar kennis- en innovatievragen. De beantwoording van die vragen vereist immers, meer dan ooit te voren, een nauw samenspel tussen alle betrokkenen.

De Minister van Defensie, A. Bijleveld-Schouten