Kamerstuk 35570-VIII-32

Amendement van de leden Van der Molen en Westerveld over middelen voor de nationale Neerlandistiek infrastructuur

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 13 oktober 2020
Indiener(s): Lisa Westerveld (GL), Harry van der Molen (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-VIII-32.html
ID: 35570-VIII-32

Nr. 32 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DER MOLEN EN WESTERVELD

Ontvangen 13 oktober 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 7 Wetenschappelijk onderwijs worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1.500 (x € 1.000).

II

In artikel 7 Wetenschappelijk onderwijs worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1.500 (x € 1.000).

Toelichting

Gezien het belang van de neerlandistiek voor de Nederlandse samenleving, en de problemen waar sommige opleidingen in dreigen te komen door teruglopende studentenaantallen, is het van belang dat we ervoor zorgen dat de vijf bestaande volwaardige vestigingen Neerlandistiek met een bachelor en een of meer op de neerlandistiek gerichte masters, worden gehandhaafd en versterkt. Met dit amendement worden middelen vrij gemaakt om, zoals beschreven staat in het KNAW-advies «Nederlands verdient meer», de opleidingsinfrastructuur in stand te houden en versterken. Hiervoor wordt binnen artikel 7 het onderdeel «subsidie» verlaagd met € 1.070.000 en het onderdeel «opdrachten» verlaagd met € 430.000.

Tevens wordt met dit amendement beoogd dat de Minister op zoek gaat naar middelen voor de komende jaren. Zonder de zorgen over het stoppen van de opleidingen kan er gewerkt worden aan toekomstbestendige opleidingen die weer meer studenten aantrekken. De middelen voor de komende jaren zijn bedoeld totdat de andere maatregelen effect hebben en de instroom weer gestegen is.

Van der Molen Westerveld