Kamerstuk 35570-VIII-151

Uitvoering van de motie van de leden Van Meenen en Westerveld over preventief inzetten van coronageld (Kamerstuk 35570-VIII-68)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 17 december 2020
Indiener(s): Arie Slob (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (CU), Ingrid van Engelshoven (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-VIII-151.html
ID: 35570-VIII-151

Nr. 151 BRIEF VAN DE MINISTERS VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA EN VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 december 2020

Bij de behandeling van de begroting van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben de leden Van Meenen (D66) en Westerveld (GroenLinks) een motie1 ingediend met als strekking verlichting van het verantwoordingsregime voor een deel van de subsidieaanvragen voor de Subsidieregeling inhaal- en ondersteuningsprogramma’s onderwijs 2020–20212. Ook vraagt de motie om de mogelijkheid middelen preventief in te zetten om achterstanden te voorkomen.

Met deze brief informeren wij uw Kamer over hoe wij deze motie zullen uitvoeren.

Begin 2021 zal een wijzigingsregeling worden gepubliceerd, waarmee de verantwoording over de op grond van deze regeling toegekende middelen ook voor aanvragen die nu onder het zwaardere verantwoordingregime vallen, onder het lichtere verantwoordingsregime (Model G1 van de jaarverslaglegging) wordt gebracht.

In de motie wordt tevens verzocht de mogelijkheid open te stellen om de middelen ook preventief in te zetten. De inhaal- en ondersteuningsprogramma’s kunnen ook bijdragen aan het voorkomen van (verdere) leerachterstanden. Bovendien wordt in de wens om (extra) middelen preventief in te kunnen zetten voorzien door de subsidiereling «Extra hulp voor de klas» (publicatiedatum 17 december 2020). Regio’s en scholen / instellingen kunnen subsidie aanvragen voor een tegemoetkoming in de extra kosten die scholen / instellingen tijdelijk maken om de continuïteit van het onderwijs tijdens de uitbraak van COVID-19 te kunnen waarborgen. Het kabinet heeft hier € 210 mln. voor uitgetrokken.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven