Kamerstuk 35570-VII-98

Wijziging van de Regeling instelling Adviescollege dialooggroep slavernijverleden

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 23 april 2021
Indiener(s): Kajsa Ollongren (viceminister-president , minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-VII-98.html
ID: 35570-VII-98

Nr. 98 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 april 2021

Met deze brief informeer ik uw Kamer over een wijziging van de Regeling instelling Adviescollege dialooggroep slavernijverleden1.

In juli vorig jaar heb ik uw Kamer en de Eerste Kamer er per brief2 van op de hoogte gesteld dat er een adviescollege wordt ingesteld dat de opdracht krijgt om een maatschappelijke dialoog over het slavernijverleden te organiseren. En om hierover een advies met bevindingen op te stellen.

Het Adviescollege dialooggroep slavernijverleden is ingesteld met de Regeling instelling Adviescollege dialooggroep slavernijverleden. Het adviescollege is conform artikel 6 van deze regeling in werking getreden op 21 juli 2020 en de instellingsduur vervalt per 1 september 2021.

Het Adviescollege dialooggroep slavernijverleden heeft aan mij te kennen gegeven niet vóór 1 mei 2021 een advies met bevindingen uit te kunnen brengen. Het adviescollege verwacht dit advies nu uiterlijk 1 juli 2021 af te ronden. Om die reden wordt artikel 4, eerste lid, van de Regeling instelling Adviescollege dialooggroep slavernijverleden gewijzigd: het adviescollege brengt zijn advies met bevindingen uiterlijk op 1 juli 2021 aan mij uit.

De reden voor deze vertraging is het coronavirus, en de daarmee samenhangende maatregelen. Deze maatregelen brengen uitdagingen mee voor het organiseren en uitvoeren van een maatschappelijke dialoog over het Nederlandse slavernijverleden: fysieke bijeenkomsten konden en kunnen niet goed doorgang vinden. Dit heeft het adviescollege ertoe doen besluiten de planning aan te passen en grotendeels over te stappen op een digitale dialoog.

Eerder zijn uw Kamer en de Eerste Kamer er al per brief van 14 januari 20213 van op de hoogte gesteld dat de oorspronkelijk voorzitter van het adviescollege, de heer Frits Goedgedrag, vanwege de coronamaatregelen niet vanuit zijn woonplaats op Aruba naar Nederland kon reizen en daardoor moest besluiten zijn werkzaamheden als voorzitter neer te leggen. Hij is als voorzitter van het Adviescollege dialooggroep slavernijverleden opgevolgd door mevrouw Dagmar Harriët Oudshoorn-Tinga.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren