Kamerstuk 35570-VII-81

Appreciatie moties ingediend bij het VSO Bestuursovereenkomst Friese taal en cultuur

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 14 december 2020
Indiener(s): Kajsa Ollongren (viceminister-president , minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-VII-81.html
ID: 35570-VII-81

Nr. 81 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 december 2020

In het debat over het VSO Bestuursovereenkomst Friese taal en cultuur (Kamerstuk 35 300 VII, nr. 114) van 9 december jl. (Handelingen II 2020/21, nr. 35) heb ik uw Kamer toegezegd de appreciatie van de motie van de leden van der Molen (CDA) en Aukje de Vries (VVD) over het Europees Burgerinitiatief Minority Safepack (Kamerstuk 35 570 VII, nr. 76) na te zenden. Namens mijn collega de Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap stuur ik u ook de appreciatie van de motie van de leden van der Graaf en Dik-Faber (CU) over steunmaatregelen voor de culturele sector (Kamerstuk 35 570 VII, nr. 79).

Motie van de leden Van der Molen (CDA) en Sneller (D66) – Minority Safepack (Kamerstuk 35 570 VII, nr. 77)

De eerste vier punten uit het Europees burgerinitiatief zijn in lijn met het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden en het Kaderverdrag inzake de bescherming nationale minderheden, die beiden van toepassing zijn op de Friese taal en cultuur. Daar waar de motie gericht is op het deel van het Minority Safepack dat ziet op het Fries, geef ik daarom het oordeel Kamer.

Motie van de leden Van der Graaf en Dik-Faber (CU) – Steunmaatregelen voor de culturele sector (Kamerstuk 35 570 VII, nr. 79)

De gemeenten in de provincie Fryslân ontvangen een bijdrage van € 4,1 miljoen uit de € 150 miljoen voor het tweede steunpakket cultuur voor de ondersteuning van de lokale culturele infrastructuur via een decentralisatie uitkering. Dat geeft hen de mogelijkheid om ook die instellingen te ondersteunen die de Friese taal en cultuur uitdragen. Daarnaast ontvangen ook alle gemeenten in Nederland € 120 miljoen via het gemeentefonds om de kosten vanwege corona te dragen. Provincies ontvangen € 8 miljoen.

Uit deze middelen kunnen de gemeenten in Fryslân en de provincie Fryslân ook voldoen aan de zorgplicht voor de Friese taal en cultuur.

Verder ontvangen 11 Friese instellingen € 2,7 miljoen aanvullende subsidie van OCW of één van de zes Rijkscultuurfondsen vanuit het tweede steunpakket cultuur. Op basis van deze overwegingen geef ik de motie oordeel Kamer.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren