Kamerstuk 35570-VII-104

Toezending notitie “Aanbevelingen verbeteringen in bestuur en financiën medeoverheden”

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 1 juli 2021
Indiener(s): Kajsa Ollongren (viceminister-president , minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (D66)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-VII-104.html
ID: 35570-VII-104

Nr. 104 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 juli 2021

Uw Kamer heeft op 22 juni jl. een motie van het lid Bromet aangenomen (Kamerstuk 35 830 VII, nr. 10), waarin de regering wordt verzocht «... om ervoor zorg te dragen dat er zo spoedig mogelijk een gezamenlijke probleemanalyse over de interbestuurlijke verhoudingen en financiële verhoudingen wordt opgesteld en de Kamer hierover te informeren.» Met deze brief zend ik u de notitie «Aanbevelingen verbeteringen in bestuur en financiën medeoverheden»1.

Ik hecht eraan te benadrukken dat deze notitie is voorbereid ter uitvoering van de motie van het lid Özütok (Kamerstuk 35 300 B, nr. 23) en gereed ligt voor het geval een (in)formateur vraagt om een beschouwing op de interbestuurlijke en/of financiële verhoudingen. De notitie is opgesteld tegen de achtergrond van de ervaringen van de afgelopen kabinetsperiode, de recente adviezen van de Studiegroep Interbestuurlijke en Financiële verhoudingen, de Raad van State en de Raad voor het Openbaar Bestuur en de grote maatschappelijke opgaven die overheden in gezamenlijkheid moeten oppakken. De notitie is door mijn ambtenaren gezamenlijk met de koepels van medeoverheden opgesteld en bevat de gevraagde gezamenlijke probleemanalyse en tevens mogelijke oplossingsrichtingen daarvoor. Over de notitie heeft geen interdepartementale afstemming plaatsgevonden; zij is ook niet gewogen door het huidige demissionaire kabinet en kan dus niet gezien worden als standpunt van het kabinet.

De notitie richt zich vooral op wat er nodig zou zijn aan (inter)bestuurlijke en financiële randvoorwaarden om de grote maatschappelijke opgaven van dit moment te realiseren. Hierbij zijn de meest recente ontwikkelingen, zoals het besluit van het kabinet om extra middelen beschikbaar te stellen voor de jeugdzorg in 2021 en 2022 nog niet meegenomen. Tevens zijn het rijk en medeoverheden actief in gesprek op vijf maatschappelijk urgente opgaven (Regionale economie, Klimaat & Energie, Landelijk gebied, Sociaal domein en Wonen), zoals dit ook beoogd werd in de motie Özütok.

Gegeven het themadebat «Verhouding centrale overheid en decentrale overheden» dat ik met de Eerste Kamer heb gevoerd op 11 mei jl. en waar onderdelen van de probleemanalyse ook zijn besproken, zal ik de Eerste Kamer ook een afschrift van deze brief en de notitie doen toekomen.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren