Kamerstuk 35570-V-21

Amendement van het lid Koopmans c.s. over middelen voor het bereiken van strategische autonomie

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2021


70,5 %
29,5 %

CDA

CU

50PLUS

SP

GL

PvdD

FVD

VVD

DENK

Van Kooten-Arissen

SGP

D66

PvdA

Krol

PVV


Nr. 21 AMENDEMENT VAN HET LID KOOPMANS C.S.

Ontvangen 11 november 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 2 Veiligheid en stabiliteit worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1.000 (x € 1.000).

II

In artikel 2 Veiligheid en stabiliteit worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 250 (x € 1.000).

III

In artikel 7 Apparaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 750 (x € 1.000).

Toelichting

Nederland en zijn bondgenoten zien zich toenemend geconfronteerd met rivaliteit en instabiliteit in de internationale politiek-economische rechtsorde en veiligheid. Autocratische, centraal geleide staten zetten in toenemende mate in op het bereiken van strategische dominantie en het creëren van eenzijdige strategische afhankelijkheden op economisch en technologisch gebied. Nederland moet zich daar in toenemende mate tegen verweren, om onze politieke en economische vrijheden te waarborgen. Samenwerking met autocratische landen moet op evenwichtige, gelijkwaardige en strategisch autonome wijze verder vormgegeven worden. Samenwerking met Europese, trans-Atlantische en andere internationale bondgenoten is daarbij cruciaal.

Dit vereist extra inzet van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, om dreigingen en kansen te identificeren en de Europese, trans-Atlantische en internationale samenwerking te versterken. Bijzondere uitdaging daarbij is het formuleren van een coherente, strategische langetermijnagenda om inspanningen op de verschillende terreinen goed te kunnen coördineren en onze vrijheden, veiligheid en de internationale rechtsorde blijvend zeker te stellen en weerbaar te zijn voor langzame ondermijning daarvan. Dit amendement beoogt deze extra inzet van Buitenlandse Zaken mogelijk te maken.

De dekking wordt gevonden door artikel 2.4 Bevordering van veiligheid, stabiliteit en rechtsorde in internationaal verband (VN-contributie voor crisisbeheersingsoperaties) te verlagen met € 1 miljoen. De verhoging in artikel 2 komt ten goede aan artikel 2.1 (Veiligheidsfonds). Het amendement stelt daarnaast voor een deel van programmamiddelen om te zetten in apparaatsmiddelen door het budget van artikel 7 te verhogen.

Koopmans Van Helvert Sjoerdsma Voordewind