Kamerstuk 35570-V-20

Amendement van het lid Koopmans c.s. over middelen voor het gebruik van nieuwe technologieën

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2021


79,9 %
20,1 %

PvdA

CDA

PVV

D66

PvdD

Krol

VVD

CU

SP

FVD

GL

50PLUS

DENK

SGP

Van Kooten-Arissen


Nr. 20 AMENDEMENT VAN HET LID KOOPMANS C.S.

Ontvangen 11 november 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 2 Veiligheid en stabiliteit worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 500 (x € 1.000).

II

In artikel 2 Veiligheid en stabiliteit worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 100 (x € 1.000).

III

In artikel 7 Apparaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 400 (x € 1.000).

Toelichting

Van oudsher behoort Nederland internationaal bij de koplopers op het gebied van wapenbeheersing, non-proliferatie en ontwapening. De toepassingen van nieuwe technologieën stellen ons op dit terrein voor nieuwe uitdagingen. Bovendien wordt door nieuwe technologische ontwikkelingen de traditionele economische en militaire voorsprong van Nederland en zijn bondgenoten snel kleiner. Dit heeft potentieel verstrekkende gevolgen voor onze veiligheid. Samen met nationale en internationale partners moet Nederland voorop blijven lopen bij het normeren van het gebruik van nieuwe technologieën in het veiligheidsdomein. Ook moet Nederland helpen voorkomen dat nieuwe technologieën voor niet-vreedzame doeleinden door illegitieme actoren (zoals terroristen) worden misbruikt. Tot slot moet Nederland de kansen benutten die nieuwe technologieën kunnen bieden voor wapenbeheersing en ontwapening. Deze doelen vragen om extra inzet van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit amendement beoogt dit mogelijk te maken.

De dekking wordt gevonden door artikel 2.4 Bevordering van veiligheid, stabiliteit en rechtsorde in internationaal verband (VN-contributie voor crisisbeheersingsoperaties) te verlagen met € 0,5 miljoen. De verhoging in artikel 2 komt ten goede aan artikel 2.1 (Veiligheidsfonds). Het amendement stelt daarnaast voor een deel van programmamiddelen om te zetten in apparaatsmiddelen door het budget van artikel 7 te verhogen.

Koopmans Van Helvert Sjoerdsma Voordewind