Kamerstuk 35570-V-17

Amendement van het lid Sjoerdsma c.s. over middelen t.b.v. government-to-government samenwerking

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2021


Nr. 17 AMENDEMENT VAN HET LID SJOERDSMA C.S.

Ontvangen 11 november 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 2 Veiligheid en stabiliteit worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 500 (x € 1.000).

II

In artikel 2 Veiligheid en stabiliteit worden het verplichtingen bedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 500 (x € 1.000)

Toelichting

Suriname koestert sinds lange tijd de wens voor visumliberalisatie. Dat is een dossier dat bij de Europese Commissie ligt en waarvoor Suriname aan diverse voorwaarden moet voldoen. De gevraagde hervormingen liggen gedeeltelijk op het vlak van de rechtsstaat en goed bestuur. Dit zijn tevens belangrijke prioriteiten voor de nieuwe Surinaamse regering. Thema’s die ook door Nederland ondersteund moeten worden en waar Nederland zelf baat bij heeft. Via dit amendement zal government-to-government samenwerking worden mogelijk gemaakt zodat er technische ondersteuning aan Suriname wordt geboden op deze terreinen.

Dit amendement beoogt hiervoor de benodigde middelen toe te wijzen, door een verhoging van artikel 2.4 Bevordering van veiligheid, stabiliteit en rechtsorde in internationaal verband (Regionale stabiliteit).

De dekking wordt gevonden door een verlaging van artikel 2.4 Bevordering van veiligheid, stabiliteit en rechtsorde in internationaal verband (VN-contributie voor crisisbeheersingsoperaties) met € 0,5 miljoen.

Sjoerdsma Koopmans Voordewind Van Helvert