Kamerstuk 35570-I-14

Uitvoering van de motie van het lid Wassenberg over de onderliggende stukken bij de subsidiebeschikking voor Kroondomein Het Loo

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van de Koning (I) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 4 maart 2021
Indiener(s): Carola Schouten (viceminister-president , minister landbouw, natuur en voedselkwaliteit) (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-I-14.html
ID: 35570-I-14

Nr. 14 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 maart 2021

In navolging van de brief die ik op 5 februari jl. aan u heb verzonden (Kamerstuk 35 570 I, nr. 12), informeer ik uw Kamer bij deze over de uitvoering van de motie-Wassenberg (Kamerstuk 35 570 I, nr. 8). In deze motie verzoekt uw Kamer aan de regering om er zorg voor te dragen dat alle onderliggende stukken bij de huidige subsidiebeschikking voor Kroondomein Het Loo met uw Kamer worden gedeeld. Met deze brief geef ik, mede namens de Minister-President, uitvoering aan die motie. Bijgaand vindt uw Kamer de betreffende documenten1.

Op grond van de grondwetsgeschiedenis en de staatsrechtelijke praktijk moet het belang dat is gemoeid met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de Koning, dat mede wordt beschermd door de artikelen 10 en 41 van de Grondwet, worden gerekend tot het belang van de staat. Hierom is een zorgvuldig proces van beoordeling van alle stukken, waarin dit mogelijkerwijs aan de orde zou kunnen zijn, noodzakelijk geweest, ook in het licht van het belang dat in de motie-Wassenberg wordt gehecht aan verstrekking van specifiek de onderliggende stukken bij de huidige subsidiebeschikking. Gelet op het feit dat hier sprake is van een subsidie voor natuur- en landschapsbeheer, en de daarop betrekking hebbende onderliggende stukken van het Kroondomein bij inhoudelijke beoordeling ook uitsluitend op deze subsidieverlening betrekking hebben, is de uitkomst dat deze stukken kunnen worden verstrekt.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten