Kamerstuk 35534-9

Brief van het Presidium over een adviesaanvraag aan de Autoriteit Persoonsgegevens inzake het voorstel van wet van het lid Podt houdende toetsing van levenseindebegeleiding van ouderen op verzoek en tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht, de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg en enkele andere wetten (Wet toetsing levenseindebegeleiding van ouderen op verzoek) (Kamerstuk 35534)

Dossier: Voorstel van wet van het lid Podt houdende toetsing van levenseindebegeleiding van ouderen op verzoek en tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht, de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg en enkele andere wetten (Wet toetsing levenseindebegeleiding van ouderen op verzoek)

Gepubliceerd: 24 januari 2024
Indiener(s): Martin Bosma (PVV)
Onderwerpen: ethiek recht strafrecht zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35534-9.html
ID: 35534-9

Nr. 9 BRIEF VAN HET PRESIDIUM

Aan de leden

Den Haag, 24 januari 2024

Het Presidium legt hierbij, conform artikel 7.35 lid 2 van het Reglement van Orde, aan u voor het verzoek van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij brief van 22 december 2023 om advies te vragen aan Autoriteit Persoonsgegevens inzake het voorstel van wet van het lid Podt houdende toetsing van levenseindebegeleiding van ouderen op verzoek en tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht, de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg en enkele andere wetten (Wet toetsing levenseindebegeleiding van ouderen op verzoek).

Het Presidium stelt u voor in te stemmen met het bijgevoegde verzoek en dit door te geleiden aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, Martin Bosma

BIJLAGE BRIEF VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan het Presidium

Den Haag, 22 december 2023

Namens de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport verzoek ik u aan de Kamer voor te stellen,1 ingevolge artikel 7.35 lid 2 van het Reglement van Orde, de Autoriteit Persoonsgegevens te verzoeken een advies uit te brengen over het voorstel van wet van het lid Podt houdende toetsing van levenseindebegeleiding van ouderen op verzoek en tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht, de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg en enkele andere wetten (Wet toetsing levenseindebegeleiding van ouderen op verzoek), Kamerstuk 35 534. Voor de specifieke adviesaanvraag verwijs ik u naar bijlage I.

De commissie verzoekt u deze adviesaanvraag ter goedkeuring aan de Kamer voor te leggen en, indien goedkeuring wordt verleend, door te geleiden naar de Autoriteit Persoonsgegevens.

Bij deze breng ik u het verzoek van de commissie over.

De fungerend voorzitter van de commissie, Agema

De griffier van de commissie, Esmeijer

BIJLAGE I – ADVIESAANVRAAG AAN DE AUTORITEIT PERSOONSGEGEVENS INZAKE HET INITIATIEFWETSVOORSTEL PODT BETREFFENDE DE WET TOETSING LEVENSEINDEBEGELEIDING VAN OUDEREN OP VERZOEK

De vaste commissie voor VWS stelt de Tweede Kamer voor om de Autoriteit Persoonsgegevens op grond van artikel 17 van de Kaderwet adviescolleges, te verzoeken een advies uit te brengen over het voorstel van wet van het lid Podt houdende wijziging van de toetsing van levenseindebegeleiding van ouderen op verzoek en tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht, de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg en enkele andere wetten (Wet toetsing levenseindebegeleiding van ouderen op verzoek), Kamerstuk 35 534.

De Autoriteit Persoonsgegevens wordt verzocht op het initiatiefwetsvoorstel te reflecteren vanuit de onderstaande invalshoek:

Het initiatiefwetsvoorstel is gewijzigd naar aanleiding van het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State. Hierbij is het voorstel (onder meer) zo gewijzigd dat de (huis)arts van de oudere, inlichtingen over en persoonsgegevens betreffende de oudere, waaronder gegevens over de gezondheid, moet verstrekken aan de levenseindebegeleider. Artikel 3, eerste lid, van het initiatiefwetsvoorstel voorziet in een grondslag voor die gegevensverwerking. In de gewijzigde memorie van toelichting wordt in paragraaf 7 ook specifiek ingegaan op dit aspect. Het verzoek is dat de Autoriteit Persoonsgegevens toetst of het initiatiefvoorstel in lijn is met de geldende Nederlandse en Europese privacyregelgeving en hierover advies aan de Kamer uitbrengt.