Kamerstuk 35455-9

Amendement van het lid Leijten over het in principe verplichten van registratie van logo's

Dossier: Tijdelijke regels voor experimenten met nieuwe stembiljetten (Tijdelijke experimentenwet nieuwe stembiljetten)

Gepubliceerd: 6 oktober 2021
Indiener(s): Renske Leijten (SP)
Onderwerpen: bestuur organisatie en beleid recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35455-9.html
ID: 35455-9
Wijzigingen: 35455-13

Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN

Ontvangen 6 oktober 2021

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel 5, eerste lid, wordt «Een politieke groepering kan aan» vervangen door «Iedere politieke groepering registreert bij», vervalt «, schriftelijk verzoeken», wordt «, bij te schrijven in het register» vervangen door «. Dit logo wordt bijgeschreven in het register» en wordt een zin toegevoegd, luidende: Indien een politieke groepering op die dag geen logo heeft geregistreerd, wordt in plaats van een logo gebruik gemaakt van de in het register opgenomen aanduiding van de politieke groepering.

II

In artikel 6, eerste lid, wordt «, kan aan» vervangen door «registreert bij», vervalt «, schriftelijk verzoeken», wordt «, bij te schrijven in het register» vervangen door «. Dit logo wordt bijgeschreven in het register» en wordt een zin toegevoegd, luidende: Indien een politieke groepering op die dag geen logo heeft geregistreerd, wordt in plaats van een logo gebruik gemaakt van de in het register opgenomen aanduiding van de politieke groepering.

III

In artikel 7, eerste lid, wordt «, kan aan» vervangen door «registreert bij», vervalt «, schriftelijk verzoeken», wordt «, bij te schrijven in het register» vervangen door «. Dit logo wordt bijgeschreven in het register» en wordt een zin toegevoegd, luidende: Indien een politieke groepering op die dag geen logo heeft geregistreerd, wordt in plaats van een logo gebruik gemaakt van de in het register opgenomen aanduiding van de politieke groepering.

IV

In artikel 8, eerste lid, wordt «, kan aan» vervangen door «registreert bij», vervalt «, schriftelijk verzoeken», wordt «, bij te schrijven in het register» vervangen door «. Dit logo wordt bijgeschreven in het register» en wordt een zin toegevoegd, luidende: Indien een politieke groepering op die dag geen logo heeft geregistreerd, wordt in plaats van een logo gebruik gemaakt van de in het register opgenomen aanduiding van de politieke groepering.

V

In artikel 9, eerste lid, wordt «, kan aan» vervangen door «registreert bij», vervalt «, schriftelijk verzoeken», wordt «, bij te schrijven in het register» vervangen door «. Dit logo wordt bijgeschreven in het register» en wordt een zin toegevoegd, luidende: Indien een politieke groepering op die dag geen logo heeft geregistreerd, wordt in plaats van een logo gebruik gemaakt van de in het register opgenomen aanduiding van de politieke groepering.

VI

In artikel 12 wordt «Indien het betreft een verzoek om registratie van een logo» vervangen door «Indien het betreft registratie van een logo».

Toelichting

Indiener beoogt met dit amendement de vrijblijvendheid van politieke partijen om een logo te registreren te beperken. Nederland telt 2 miljoen laaggeletterden. Voor hen, maar ook voor anderen, is een logo een welkome aanvulling om de partij van hun keuze in het stemhokje te herkennen. Dit maakt het stemproces voor hen makkelijker. In 2021 had 80% van de partijen een logo geregistreerd, in 2017 was dat slechts 52%. De regering kiest in het voorstel voor een vrijblijvende optie voor partijen om een logo te registreren. Indiener scherpt dat met dit amendement aan. Daarmee wordt het registreren in principe verplicht. Indien partijen niet in staat zijn een logo te registeren wordt een partij aangeduid zoals zij in het register is opgenomen. Het amendement betreft registratie voor alle verkiezingen: Tweede Kamer, provinciale staten, algemeen bestuur, gemeenteraad en eilandsraad.

Leijten