Kamerstuk 35455-8

Amendement van het lid Leijten over alleen toestaan van een experiment met alleen een vermelding van politieke groeperingen en kandidaatnummers

Dossier: Tijdelijke regels voor experimenten met nieuwe stembiljetten (Tijdelijke experimentenwet nieuwe stembiljetten)

Gepubliceerd: 6 oktober 2021
Indiener(s): Renske Leijten (SP)
Onderwerpen: bestuur organisatie en beleid recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35455-8.html
ID: 35455-8

22,0 %
78,0 %

FVD

PvdD

DENK

BIJ1

D66

PvdA

CU

GL

SGP

PVV

BBB

Groep Van Haga

JA21

SP

CDA

VVD

Omtzigt

Fractie Den Haan

Volt


Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN

Ontvangen 6 oktober 2021

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 2 wordt «een handzaam formaat» vervangen door «een handzaam formaat met alleen een vermelding van politieke groeperingen en kandidaatnummers».

Toelichting

Het stemmen door kiezers in het stemhokje is het liefst zo eenvoudig mogelijk. Indiener beoogt met dit amendement daarom de keuze voor experimenten te beperken. De wet geeft ruimte aan meerdere experimenten die bij AmvB nader worden ingevuld. Dit beperkt de betrokkenheid van de Kamer, wat indiener onwenselijk acht gezien het belang van zorgvuldige stemprocedures. Daarbij vindt de indiener het tot onnodige onduidelijkheid leiden om te kiezen voor twee experimenten. De voorgestelde variant waarbij een kiezer een formulier van de partij naar keuze uit een apart vakje haalt, staat volgens de indiener te ver af van de huidige praktijk en kleven er praktische bezwaren aan deze variant. Met dit amendement wordt daarom er nu voor gekozen om enkel een experiment met stemformulier model 2 toe te staan, zoals deze in de memorie van toelichting wordt weergegeven.

Leijten