Kamerstuk 35450-XVI-8

Gewijzigd amendement van de leden Klaver en Ellemeet t.v.v. nr. 5 over middelen voor een bonus voor zorgprofessionals

Dossier: Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2020 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

Gepubliceerd: 1 juli 2020
Indiener(s): Corinne Ellemeet (GL), Jesse Klaver (GL)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35450-XVI-8.html
ID: 35450-XVI-8
Origineel: 35450-XVI-5

48,0 %
52,0 %

PVV

FVD

CU

PvdA

PvdD

SP

SGP

50PLUS

CDA

Van Haga

D66

DENK

GL

VVD


Nr. 8 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN KLAVER EN ELLEMEET TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 5

Ontvangen 1 juli 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 4 Zorgbreed beleid van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1.272.000 (x € 1.000).

Toelichting

Indieners stellen voor om de uitgaven op de begroting van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) te verhogen met € 1.272 mln. De zorgsector heeft zich tijdens de COVID-19 uitbraak onvermoeibaar ingezet om de beste zorg of ondersteuning te leveren. Zij verdienen méér dan een applaus. Dit amendement regelt dat er financiële middelen worden vrijgemaakt, zodat álle zorgverleners en ondersteunende zorgprofessionals in vaste of tijdelijke loondienst, uitzendwerk of ZZP’er tot een bruto jaarinkomen van € 70.000 in de sector Zorg en Welzijn op een uniforme belastingvrije bonus kunnen rekenen van € 1.000 per persoon. Iedere verzorgende, verpleegkundige, thuiszorgmedewerker of overige (ondersteunende) zorgprofessional komt voor deze bonus in aanmerking wanneer er sprake is van werkzaamheden in de sector Zorg & Welzijn over april 2020.

De branches waar deze (zorg)professionals onder vallen zijn:

  • ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg;

  • universitair medische centra;

  • verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT);

  • gehandicaptenzorg;

  • huisartsen en gezondheidscentra;

  • gemeentelijke gezondheidsdienst;

  • kinderopvang;

  • maatschappelijke opvang;

  • geestelijke gezondheidszorg;

  • jeugdzorg.

In Nederland werken binnen de voornoemde salarisschaal circa 197.000 personen in niet-universitaire ziekenhuizen, circa 445.000 zorgverleners in de VVT, circa 74.000 personen in de geestelijke gezondheidszorg en circa 186.000 in de gehandicaptenzorg. Voor deze groepen wordt € 902 mln. in dit amendement gereserveerd. Personeel onder de voornoemde salarisschaal in de branches: universitair medische centra, huisartsen en gezondheidscentra, gemeentelijke gezondheidsdienst, maatschappelijke opvang, kinderopvang en jeugdzorg wordt nog eens € 256 mln. gereserveerd. Vervolgens reserveert dit amendement € 104 mln. voor de circa 139.000 zelfstandigen mits zij onder het voornoemde bruto jaarinkomen vallen. De uitvoering van de bonus loopt via een loket van het Ministerie van VWS zodoende reserveert dit amendement € 10 mln. voor de uitvoeringskosten. Deze extra uitgaven worden gefinancierd uit belastingverhogingen in lijn met de tegenbegrotingen van de indieners in afgelopen jaren.

De indieners achten deze zorgbonus onder meer wenselijk omdat veel zorgverleners lange dagen en overuren hebben gemaakt en zij tevens lang in onzekerheid bleven vanwege onvoldoende beschikbaarheid van adequate beschermingsmaterialen. De uniforme bonus komt in een fonds waar de voornoemde groepen fiscaalvrij aanspraak op kunnen maken. De bonus maakt geen onderdeel uit van het te belaste loon en is dus onbelast voor de inkomstenbelasting én heeft geen effect op eventuele toeslagen of heffingen.

Klaver Ellemeet