Kamerstuk 35447-12

Amendement van het lid Van Nispen over een algemene verstrekkingsbevoegdheid in plaats van -verplichting

Dossier: Regels omtrent gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden)


45,6 %
54,4 %

GL

Van Kooten-Arissen

FVD

50PLUS

SP

VVD

CU

PvdA

D66

DENK

Krol

PvdD

CDA

PVV

SGP


Nr. 12 AMENDEMENT VAN HET LID VAN NISPEN

Ontvangen 3 december 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel 1.5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «verstrekt» vervangen door «kan», wordt vóór «, voor zover» ingevoegd « verstrekken», vervalt «, tenzij naar het oordeel van de deelnemer zwaarwegende redenen zich daartegen verzetten», en wordt «verplichting» vervangen door «bevoegdheid».

2. In het tweede lid wordt in de aanhef «verstrekt» vervangen door «kan» en na «de gegevens» ingevoegd «verstrekken».

II

In artikel 2.29, tweede lid, wordt «verstrekt» vervangen door «kan» en wordt vóór «indien» ingevoegd «verstrekken».

Toelichting

De door het Kabinet voorgestelde Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden creëert voor partijen die deelnemen aan een samenwerkingsverband een «verstrekkingsplicht». Zij zijn verplicht gegevens te delen. Zij kunnen slechts besluiten géén gegevens te delen als zij daar zwaarwegende redenen voor hebben (zie: het voorgestelde artikel 1.5, eerste lid). De indiener van dit amendement wil de plicht om gegevens te moeten verstrekken uit de wet halen, om zo maatwerk beter mogelijk te maken. Verstrekken van gegevens zou optioneel moeten zijn, niet verplicht. Indiener stelt daarom voor een algemene «verstrekkingsbevoegdheid» in de wet op te nemen in plaats van de algemene verstrekkingsplicht.

Van Nispen