Kamerstuk 35394-31

Gewijzigd amendement van het lid Maatoug ter vervanging van nr. 26 over het toevoegen van bepalingen aan het experimenteerartikel

Dossier: Wijziging van de Participatiewet en enkele andere wetten in verband met het verbeteren van de regeling voor loonkostensubsidie en enkele andere wijzigingen (uitvoeren breed offensief)

Gepubliceerd: 27 juni 2022
Indiener(s): Senna Maatoug (GL)
Onderwerpen: arbeidsomstandigheden werk werkgelegenheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35394-31.html
ID: 35394-31
Origineel: 35394-26

33,3 %
66,7 %

SGP

PVV

D66

SP

CU

Fractie Den Haan

CDA

Omtzigt

Groep Van Haga

PvdD

BIJ1

Volt

DENK

FVD

PvdA

BBB

GL

JA21

VVD


Nr. 31 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID MAATOUG TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 26

Ontvangen 27 juni 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel I, onderdeel L, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

La

In artikel 83, eerste lid, wordt na «tot de arbeidsinschakeling» ingevoegd «of, als de arbeidsinschakeling nog niet mogelijk is, op maatschappelijke participatie» en wordt «artikelen 6 tot en met 10, 31, tweede lid,» vervangen door «artikelen 6 tot en met 10, 13, tweede lid, onderdeel c, 20, 31, tweede en vijfde lid,».

Toelichting

Met dit amendement wordt uitbreiding van het experimenteerartikel van de Participatiewet beoogd. In de Participatiewet staan meerdere bepalingen die het juist jongeren tot de leeftijd van 27 jaar moeilijk maken om te werken aan hun eigen ontwikkeling en hun eigen leven op te bouwen, met name als zij even niet in staat zijn om onderwijs te volgen of te werken. Om deze jongeren een kans te geven en methoden als het Bouwdepot mogelijk te maken, wordt deze uitbreiding van het experimenteerartikel voorgesteld. Artikel 13, tweede lid, onderdeel c, gaat over het volgen van onderwijs, in artikel 20 zijn de jongerennormen opgenomen en in artikel 31, vijfde lid, zijn onderdelen opgenomen die niet van toepassing zijn op jongeren tot 27 jaar. Daarnaast wordt toegevoegd ook experimenten toe te staan die gericht zijn op maatschappelijke participatie en niet direct tot arbeidsinschakeling. Daarmee wordt de balans weer wat meer teruggebracht in de Participatiewet, door meer oog te hebben voor de mens achter de uitkering en wordt het mogelijk om ook zolang arbeidsinschakeling (nog) niet haalbaar is, mensen de passende ondersteuning te bieden om mee te doen in de samenleving.

De precieze vormgeving van een experiment zal bij algemene maatregel van bestuur worden bepaald.

Maatoug