Kamerstuk 35392-11

Amendement van de leden Palland en Aartsen t.v.v. nr. 10 over dwingendrechtelijk karakter alleen voor in Nederland gevestigde franchisenemers

Dossier: Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de invoering van regels omtrent de franchiseovereenkomst (Wet franchise)


70,7 %
29,3 %

D66

PvdD

CU

PvdA

VVD

FVD

SP

GL

Van Haga

SGP

50PLUS

DENK

CDA

PVV


Nr. 11 AMENDEMENT VAN DE LEDEN PALLAND EN AARTSEN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 101

Ontvangen 9 juni 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt het voorgestelde artikel 921, eerste lid, als volgt gewijzigd:

1. In subonderdeel 1° wordt na «een meerderheid van de» ingevoegd «in Nederland gevestigde».

2. In subonderdeel 2° wordt na «elk van de» ingevoegd «in Nederland gevestigde».

II

In artikel I komt het voorgestelde artikel 922 te luiden:

Artikel 922

Ten aanzien van in Nederland gevestigde franchisenemers geldt dat van het bepaalde bij deze Titel niet ten nadele van hen kan worden afgeweken en dat een beding in strijd met artikel 920 nietig is, ongeacht het recht dat de franchiseovereenkomst beheerst.

Toelichting

Met dit amendement wordt geregeld dat niet ten nadele van in Nederland opererende franchisenemers van de Wet franchise mag worden afgeweken. Afwijking is daarentegen wel toegestaan ten nadele van buiten Nederland opererende franchisenemers. Dus óók als tussen partijen (waarbij de franchisenemer buiten Nederland opereert) een rechtskeuze voor Nederlands recht gemaakt is, staat die keuze er niet aan in de weg dat in de franchiseovereenkomst van de Wet franchise afwijkende afspraken worden gemaakt ten nadele van die franchisenemer.

Indieners beogen met dit amendement:

  • in Nederland actieve franchisenemers te beschermen in situaties waarbij het overwicht van de franchisegever tot onredelijke en onwenselijke situaties kan leiden voor de franchisenemer;

  • maatwerk te bieden voor franchisegevers en franchisenemers.

Palland Aartsen