Kamerstuk 35386-10

Amendement van de leden Van der Graaf en Stoffer over de mogelijkheid onder voorwaarden ontheffing van het verbod te verlenen aan anderen dan personen met gespecialiseerde kennis

Dossier: Voorstel van wet van de leden Klaver en Ouwehand tot wijziging van de Wet milieubeheer en de Wet op de economische delicten in verband met de invoering van een vuurwerkverbod voor consumenten


Nr. 10 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DER GRAAF EN STOFFER

Ontvangen 8 juni 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Aan het met artikel I, onderdeel B, voorgestelde artikel 9.2.2.1a worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 4. Bij algemene maatregel van bestuur worden voorts regels gesteld over de voorwaarden waaronder door de burgemeester op aanvraag ontheffing verleend kan worden van het in het eerste lid gestelde verbod aan anderen dan personen met gespecialiseerde kennis.

  • 5. Het in het tweede lid gestelde verbod geldt niet indien de koper in het bezit is van een ontheffing als bedoeld in het vierde lid, eerste zin.

Toelichting

In het wetsvoorstel worden bezit, gebruik en verkoop van vuurwerk van de categorieën F2 en F3 enkel voorbehouden aan «personen met gespecialiseerde kennis». In de EU-richtlijn pyrotechnische artikelen wordt met deze term gedoeld op professionals die bevoegd zijn F4-vuurwerk af te steken. Indieners beogen met dit amendement bezit, gebruik door en verkoop van vuurwerk van de categorieën F2 en F3 ook aan anderen dan personen met gespecialiseerde kennis, onder voorwaarden mogelijk te maken. Daarvoor kan een ontheffing worden aangevraagd bij de burgemeester. De voorwaarden hiervoor worden bij algemene maatregel van bestuur vastgelegd.

Indieners willen het onder voorwaarden mogelijk maken voor georganiseerde groepen burgers om zich tot de gemeente te wenden om op een verantwoorde en veilige manier voor hun gemeenschap vuurwerk af te steken op een daartoe aangewezen plek. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de dorps- of buurtvereniging die op een centrale plek in het dorp of in de wijk vuurwerk organiseert. De voorwaarden die bij algemene maatregel van bestuur worden vastgesteld, zien bijvoorbeeld op veiligheidseisen waaraan moet worden voldaan, vervoer en opslag van het vuurwerk, en voorwaarden die aan de deskundigheid van degene die het vuurwerk afsteekt kunnen worden gesteld.

Dit amendement laat onverlet dat de mogelijkheid voor gemeenten blijft bestaan om «personen met gespecialiseerde kennis» een vuurwerkshow te laten organiseren.

Van der Graaf Stoffer