Gepubliceerd: 20 mei 2020
Indiener(s): Harry van der Molen (CDA)
Onderwerpen: cultuur en recreatie media
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35361-8.html
ID: 35361-8

22,7 %
77,3 %

PvdD

DENK

50PLUS

GL

PvdA

D66

FVD

SGP

CU

PVV

VVD

SP

CDA

Van Haga


Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID VAN DER MOLEN

Ontvangen 20 mei 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel R, wordt in artikel 4.1a na het eerste lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 1a. Voor zover het audiovisueel media-aanbod wordt geclassificeerd als ongeschikt voor kinderen jonger dan een bepaalde leeftijd, wordt deze classificatie gedurende de gehele vertoning van het media-aanbod getoond.

Toelichting

Dit amendement regelt dat indien er een leeftijdsclassificatie geldt bij het media-aanbod, dit gedurende het gehele programma in beeld moet blijven staan. De verplichting om de leeftijdskwalificatie gedurende de hele uitzending in beeld te brengen, geldt ook voor de audiovisuele mediadienst die zijn media-aanbod op een videoplatform ter beschikking stelt. De indiener wil er met dit amendement voor zorgen dat het voor ouders en kinderen in een oogopslag helder is voor welke leeftijdscategorie het programma geschikt is. De indiener vindt het wenselijk dit in de wet op te nemen, in plaats van het over te laten aan co-regulering, omdat hij dit ziet als minimale borging van het publieke belang. Op deze wijze kunnen kinderen beter worden beschermd tegen beelden met bijvoorbeeld geweld, seks of grove taal.

De richtlijn biedt via artikel 4, eerste lid, de mogelijkheid voor lidstaten om meer gedetailleerde of strengere eisen op te stellen op door de richtlijn gecoördineerde gebieden. Dit amendement maakt gebruik van deze mogelijkheid.

Van der Molen