Kamerstuk 35352-15

Amendement van het lid Van Meenen over het toevoegen van het Europees burgerschap aan de burgerschapsopdracht van scholen

Dossier: Wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met verduidelijking van de burgerschapsopdracht aan scholen in het funderend onderwijs

Gepubliceerd: 9 november 2020
Indiener(s): Paul van Meenen (D66)
Onderwerpen: basisonderwijs onderwijs en wetenschap
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35352-15.html
ID: 35352-15

30,0 %
70,0 %

Van Haga

CDA

Van Kooten-Arissen

FVD

Krol

PvdD

CU

PvdA

SGP

VVD

GL

50PLUS

DENK

PVV

SP

D66


Nr. 15 AMENDEMENT VAN HET LID VAN MEENEN

Ontvangen 9 november 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt in het voorgestelde artikel 8, derde lid, onderdeel b, na «Nederlandse» ingevoegd «en Europese».

II

In artikel II wordt in het voorgestelde artikel 11, vierde lid, onderdeel b, na «Nederlandse» ingevoegd «en Europese».

III

In artikel III, onderdeel A, wordt in het voorgestelde artikel 17, eerste lid, onderdeel b, na «Nederlandse» ingevoegd «en Europese».

IV

In artikel V wordt in het voorgestelde artikel 10, derde lid, onderdeel b, na «Nederlandse» ingevoegd «en Europese».

V

In artikel VI, onderdeel A, wordt in het voorgestelde artikel 42, eerste lid, onderdeel b, na «Nederlandse» ingevoegd «en Europese».

VI

In artikel VIII, onderdeel a, onder A, wordt in het met artikel III, onderdeel A, voorgestelde artikel 2.2, eerste lid, onderdeel b, na «Nederlandse» ingevoegd «en Europese».

VII

In artikel VIII, onderdeel b, onder A, wordt in het voorgestelde artikel 2.2, eerste lid, onderdeel b, na «Nederlandse» ingevoegd «en Europese».

Toelichting

In Nederland maak je zowel deel uit van de Nederlandse samenleving als de Europese Unie. Het Europees burgerschap is een aanvulling op het nationale burgerschap met eigen rechten en plichten, zoals het actief en passief kiesrecht bij de verkiezingen voor het Europees parlement. Bovendien heeft Nederland bevoegdheden afgestaan aan Europese Unie waardoor de Europese Unie exclusieve bevoegdheden heeft met directe gevolgen voor Nederlandse burgers. Hiermee is de Europese Unie meer dan een verzameling internationale verdragen en is het van belang dat jongeren leren welke besluiten de Europese Unie kan nemen. Het is van belang dat jongeren ook wat betreft het Europees burgerschap kennis hebben van de democratische rechtsstaat, een (kritische) houding kunnen aannemen ten aanzien van de uitgangspunten en in de mogelijkheid worden gesteld om te participeren. De indiener wil met dit amendement het Europees burgerschap onderdeel maken van de gemeenschappelijke kern in de burgerschapsopdracht aan scholen.

Van Meenen