Kamerstuk 35321-7

Amendement van het lid Van Gerven over uitbreiding van het rookverbod naar kruidenrookproducten

Dossier: Wijziging van de Tabaks- en rookwarenwet ter uitbreiding van het rookverbod


Nr. 7 AMENDEMENT VAN HET LID VAN GERVEN

Ontvangen 19 februari 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I wordt na «consumeren» ingevoegd «, voor roken bestemde kruidenproducten te roken,».

Toelichting

De indiener wil met dit amendement regelen dat kruidenrookproducten ook onder het rookverbod gaan vallen. Op dit moment vallen kruidenrookproducten niet onder het rookverbod en ook met deze wijziging van de Tabaks- en rookwarenwet ter uitbreiding van het rookverbod wordt voor kruidenrookproducten een uitzondering gemaakt. Dit amendement zal de eenduidigheid van de wet, de gezondheid en de handhaving van de wet door de NVWA ten goede komen.

Als een rookvrije samenleving wordt beoogd zal het onder de Tabaks-en rookwarenwet laten vallen van kruidenrookproducten bijdragen aan de bescherming van opgroeiende kinderen en (mee)rokers, aangezien ook bij het roken van deze producten schadelijke stoffen vrijkomen. Het roken van kruidenrookproducten in publieke ruimten of op de werkvloer kan daarbij de voordelen van de voorgenomen uitbreiding ondermijnen. Door alle producten uit de Tabaks- en rookwarenwet onder het rookverbod te plaatsen, kan worden voorkomen dat gebruikers vervangende schadelijke producten gaan gebruiken, omdat deze niet onder het rookverbod vallen.

Dit amendement zal tevens de handhaving in het kader van de Tabaks- en rookwarenwet door de NVWA vergemakkelijken en zal de inspectiewerkwijze voor de NVWA verbeteren. Het is middels dit amendement immers niet meer nodig om via laboratoriumonderzoeken aan te tonen of er wel of geen tabak in een waterpijp wordt gerookt, een praktijk die nu wel nodig is aangezien met het roken van een kruidenrookproduct zonder tabak momenteel het rookverbod niet overtreden wordt. De handhaving van deze wet wordt met dit amendement dan ook vergemakkelijkt en effectiever.

Van Gerven