Kamerstuk 35302-84

Reactie op de motie van de leden Van Weyenberg en Middendorp (Kamerstuk 35302-53) en prijsvergelijking elektronische publicaties

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2020)

Gepubliceerd: 3 juli 2020
Indiener(s): Hans Vijlbrief (staatssecretaris financiƫn) (D66)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35302-84.html
ID: 35302-84

Nr. 84 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 juli 2020

De BTW-richtlijn 2006 kent sinds 4 december 2018 de mogelijkheid om boeken, kranten en tijdschriften die langs elektronische weg worden geleverd of uitgeleend – net als de fysieke variant – onder het verlaagde btw-tarief te brengen. Het kabinet heeft gebruik gemaakt van deze mogelijkheid om daarmee het verschil in btw-behandeling tussen fysieke en elektronische boeken te beëindigen. Tijdens de behandeling van het Belastingplan 2020 heb ik uw Kamer toegezegd de prijsontwikkeling van de elektronische uitgaven te monitoren voor de periode voorafgaand aan de btw-verlaging tot en met een aantal maanden daarna.1

Verder heeft uw Kamer de motie van het lid Van Weyenberg (D66) en Middendorp (VVD) aangenomen waarin het kabinet wordt verzocht te monitoren of de wetgeving voldoende ruimte biedt voor de toepassing op innovatieve vormen van elektronische uitgaven.2 Met deze brief geef ik uitvoering aan deze toezegging en aangenomen motie.

Prijsontwikkeling elektronische uitgaven

Het CBS heeft op mijn verzoek een prijsindexreeks van e-books en elektronische kranten samengesteld voor de periode voorafgaand aan de btw-verlaging tot en met een aantal maanden daarna. De rapportage van dit onderzoek is als bijlage aan deze brief toegevoegd3. Geconcludeerd wordt:

«De verlaging van de btw van 21 naar 9 procent zou, bij gelijkblijvende omstandigheden in de markt, leiden tot een prijsdaling van ongeveer 10 procent. De prijsdaling in januari 2020 ten opzichte van december 2019 betrof in januari 3,5 procent. Als de indexreeks gecorrigeerd wordt voor de belastingwijziging, dan zijn de prijzen in januari 2020 met 7,1 procent gestegen. In de periode na januari 2020 zijn de prijzen opgelopen. In april en mei 2020 bereikte de prijsindex nagenoeg hetzelfde niveau als in december 2019.»

Het kabinet streeft ernaar om de prijzen van de elektronische boeken en kranten te blijven monitoren en de resultaten daarvan te betrekken bij de beleidsevaluatie van het verlaagde btw-tarief voor fysieke en elektronische uitgaven in 2023. Verder is het rapport gelijktijdig met de Kamerbrief verzonden naar de sector met het verzoek inhoudelijk te reageren op de uitkomsten van het rapport.

Innovatieve vormen van elektronische uitgaven

Naar aanleiding van uw motie is contact gezocht met de Mediafederatie en VNO-NCW, omdat zij bij de internetconsultatie van het voorstel betrokken waren. De Mediafederatie en VNO-NCW hebben vervolgens navraag gedaan in hun ledenkring. Daarbij is geen signaal ontvangen dat de huidige toepassingsbereik van de btw-wetgeving problemen oplevert voor innovatieve vormen van elektronische uitgaven.

De Staatssecretaris van Financiën, J.A. Vijlbrief