Kamerstuk 35302-70

Reactie op verzoek commissie inzake informatie over het overleg met de branche over de afvalstoffenbelasting

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2020)

Gepubliceerd: 4 december 2019
Indiener(s): Stientje van Veldhoven (staatssecretaris infrastructuur en waterstaat, minister zonder portefeuille infrastructuur en waterstaat) (D66)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35302-70.html
ID: 35302-70

Nr. 70 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MILIEU EN WONEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 december 2019

De vaste commissie Infrastructuur en Waterstaat heeft mij verzocht de Kamer te informeren over de uitkomsten van het overleg met vertegenwoordigers uit de afvalbranche. Eerder heb ik u hierover geïnformeerd op 12 november; deze reactie is een aanvulling op deze eerdere brief.1

Verbreding afvalstoffenbelasting

Door het betrekken van buitenlands afval in de afvalstoffenbelasting wordt de verbranding van al het afval, inclusief de milieueffecten die dit met zich mee brengt, in Nederland op een gelijke manier belast. Per 1 januari 2020 bedraagt deze belasting 32,63 euro per 1.000 kg (1 ton), ongeacht of dit afval uit het buitenland wordt gehaald of uit Nederland afkomstig is. Deze maatregel is opgenomen in het Belastingplanpakket 2020 in het kader van het Urgenda-vonnis.

Overleg met de afvalbranche

Tijdens gesprekken met de branche op 7 en 21 november jl. is een door de sector geboden alternatief voor deze maatregel besproken.

Zoals ik in mijn brief van 12 november heb aangegeven, heb ik er waardering voor dat de sector met een alternatief is gekomen. Geconcludeerd werd dat de tijd helaas te kort was om vast te stellen of dit een volwaardig alternatief was voor de oorspronkelijke maatregel met betrekking tot CO2-reductie. Bovendien was er geen sprake van financiële dekking voor de jaren 2020 en 2021 die geen ongewenste lastenverschuiving met zich mee brengt.

Inmiddels heeft uw Kamer ingestemd met dit wetsvoorstel en is het belastingplanpakket aangenomen. In een vervolggesprek op 21 november, waarin is teruggeblikt op het proces en de sector heeft gevraagd of er nog mogelijkheden zijn voor het alternatief, is aangegeven dat het resultaat van de behandeling in de Tweede Kamer is dat buitenlands afval per 1-1-2020 gelijk aan Nederlands afval zal worden betrokken in de afvalstoffenbelasting (als ook de Eerste Kamer het belastingplan accordeert), maar dat het kabinet graag de gesprekken met de sector voortzet over eventuele alternatieve maatregelen in de toekomst.

Daarnaast is gewezen op de beschikbare Urgenda- en klimaatmiddelen voor circulaire economie en is aangeboden met de sector mee te denken over de invulling daarvan.

Inmiddels hebben enkele partijen aangekondigd om een kort geding tegen de Staat te beginnen tegen het betrekken van buitenlands afval in de afvalstoffenbelasting. Zij zijn van mening dat geïmporteerd afval een gunstigere fiscale behandeling moet houden dan Nederlands afval. In dit kort geding zullen deze partijen de opschorting van de inwerkingtreding van de maatregel vorderen voor het geval het wetsvoorstel Wet fiscale maatregelen Klimaatakkoord ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen.

De Minister voor Milieu en Wonen, S. van Veldhoven-van der Meer