Kamerstuk 35300-XVII-8

Omissie ontwerpbegroting 2020 Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2020

Gepubliceerd: 7 oktober 2019
Indiener(s): Sigrid Kaag (minister zonder portefeuille buitenlandse zaken) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35300-XVII-8.html
ID: 35300-XVII-8

Nr. 8 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 oktober 2019

In de ontwerpbegroting voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking voor het begrotingsjaar 2020 (Kamerstuk 35 300 XVII, nr. 2), die op Prinsjesdag met uw Kamer is gedeeld, is een kleine doch storende omissie ontdekt waarvan ik uw Kamer in kennis wil stellen.

In het verdiepingshoofdstuk in bijlage 1 op pagina 71 staat onderstaande tekst onder het kopje «Toelichting artikel 4 uitgaven»:

«In 2020 wordt het budget voor Humanitaire Hulp eenmalig verhoogd met EUR 30 miljoen. De precieze inzet van het budget in 2020 zal afhankelijk zijn van de inschatting van de humanitaire noden wereldwijd.

Eerder werd het budget voor Noodhulpfonds verhoogd met EUR 3 miljoen om nog lopende verplichtingen af te kunnen handelen. Dit is toegelicht in de eerste suppletoire begroting.»

De betreffende tekstpassage is ten onrechte niet verwijderd. In verband met een lagere BNI-groei dan verwacht, was het niet mogelijk een verhoogde inzet voor Humanitaire Hulp te budgetteren. De in deze tekst genoemde incidentele verhoging van EUR 30 miljoen is daarom niet doorgevoerd. De cijfers in de bijbehorende tabel zijn wel correct en leidend.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, S.A.M. Kaag