Kamerstuk 35300-XVII-56

Uitvoering amendementen begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2020

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2020

Gepubliceerd: 28 april 2020
Indiener(s): Sigrid Kaag (minister zonder portefeuille buitenlandse zaken) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35300-XVII-56.html
ID: 35300-XVII-56

Nr. 56 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 april 2020

Op 5 maart jl. verzocht de commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking om informatie over de uitvoering van de aangenomen amendementen op de begroting 2020, inclusief een toelichting op het eventuele structurele karakter van de amendementen. Hieronder treft u per amendement de gevraagde toelichting.

Uitvoering amendement Bouali

De uitvoering van het amendement Bouali (Kamerstuk 35 300 XVII, nr. 16) past bij de beleidsrichting die het Kabinet nastreeft. De Kamer is daarover geïnformeerd in de brief Internationale Inzet Bosbehoud en Bosherstel van 9 maart jl. (Kamerstukken 30 196 en 31 793, nr. 708). Hierin is aangekondigd dat de financiering in het kader van ontwikkelingssamenwerking voor activiteiten die bijdragen aan het tegengaan van ontbossing wordt verdubbeld naar ten minste EUR 25 miljoen vanaf dit jaar. Een nadere toelichting is opgenomen in genoemde kamerbrief.

Uitvoering amendement Amhaouch en Weverling

Conform het amendement Amhaouch en Weverling (Kamerstuk 35 300 XVII, nr. 19) is eenmalig EUR 2 miljoen vrijgemaakt voor internationalisering van het MKB in de regio’s. Per 1 maart is in lijn met de wens van de Trade en Innovate partners – voornamelijk ROMs – opdracht verstrekt voor het Trade Relations Programma. De middelen worden verspreid over twee jaar aan de partners beschikbaar gesteld.

Uitvoering amendement Weverling

Naar aanleiding van het amendement Weverling (Kamerstuk 35 300 XVII, nr. 25) is vanaf 2020 (verdeeld over meerdere jaren) EUR 4 miljoen vrijgemaakt voor twee pilotprojecten ter ondersteuning van het bedrijfsleven bij het opzetten van langdurige, bilaterale innovatiesamenwerkingsprojecten, die inzicht zullen moeten geven in de mogelijke aansluitingen van het Nederlandse (internationale) innovatiebeleid en het handelsbeleid. Een offerteverzoek ligt bij RVO voor de uitvoering, rekening houdend met de ISO meerjarige programmering op markten, versterking van de Nederlandse handelspositie en een substantiële inbreng van Nederlandse MKB ondernemingen. De selectie van de pilotprojecten op het terrein van voedselzekerheid, agrifood en waterbeheer wordt voor de zomer gestart.

Uitvoering amendement Voordewind/Kuik

In overeenstemming met het amendement Voordewind en Kuik (Kamerstuk 35 300 XVII, nr. 31) wordt in 2.020 EUR 5 miljoen aan bestrijding kinderprostitutie besteed met name in Zuid-Oost-Azië en Latijns-Amerika. De toelichting van het amendement vraagt om een structurele inzet op dit thema. Binnen de nieuwe partnerschappen voor 2021–2025 kan hier invulling aan worden gegeven. De toekomstige partnerschappen worden geselecteerd op basis van kwaliteit en op een evenwichtige spreiding ten aanzien van de SRGR-resultaatgebieden. Deze selectie wordt uiteraard met uw Kamer gedeeld. Mochten de resultaten van de inzet van de middelen uit het amendement Voordewind/Kuik en de uitkomsten van lopende en/of toekomstige tenders aanleiding geven tot een heroverweging van de dan beschikbare budgetten, ook in het licht van de uitvoering van het amendement, dan zal het kabinet u daarover uiteraard eveneens informeren.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, S.A.M. Kaag