Gepubliceerd: 20 mei 2020
Indiener(s): Hugo de Jonge (viceminister-president , minister volksgezondheid, welzijn en sport) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35300-XVI-162.html
ID: 35300-XVI-162

Nr. 162 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 mei 2020

Inleiding

Hierbij ontvangt u de VWS-monitor mei 20201. Het is de tweede keer dat u deze monitor separaat ontvangt en niet langer als onderdeel van de VWS-begroting of het jaarverslag. Vanwege de wens om een integraal beeld te ontvangen is er voor gekozen om de volledige monitor separaat toe te sturen en niet enkel een uitsnede op te nemen in de betreffende begrotingsstukken. Daarnaast blijft de VWS-monitor, inclusief een aantal vorige versies, digitaal beschikbaar via https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/kerncijfers-gezondheidszorg.

Doel

Het doel van de VWS-monitor is om meer inzicht te krijgen in de staat van de volksgezondheid en zorg in Nederland. Dit gebeurt door middel van een aantal kernindicatoren die over een langere termijn een beeld geven.

Om ook het zicht op de ontwikkeling in die indicatoren te waarborgen, is er in deze versie van de monitor voor gezorgd dat er voor zover mogelijk meerdere meetwaarden zijn opgenomen. In eerdere versies ontbrak dit en werd gesteld dat die ontwikkeling zichtbaar kon worden gemaakt door een aantal monitors naast elkaar te leggen. Met deze aanpassing wil ik het gebruiksgemak op dat punt verbeteren.

Wijzigingen

Naast de bovengenoemde wijziging zijn in deze versie de volgende wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de versie van september 2019 (Kamerstuk 35 300 XVI, nr. 4):

  • In de vorige VWS-monitor misten/ontbraken nog enkele indicatoren met betrekking tot geneesmiddelen. Hiertoe zijn de indicatoren «Uitgaven dure intramurale geneesmiddelen» en «Financiële arrangementen voor dure geneesmiddelen: aantal en besparing» opgenomen.

  • Diverse indicatoren zijn binnen de monitor verschoven, omdat deze onder een andere levensfase of publieke waarde beter pasten. Indicatoren die binnen de monitor op een andere plek te vinden zijn: «Modelovereenkomsten polismarkt», «deelname screeningen» en «Jongeren met jeugdhulp (met/zonder verblijf), -bescherming of -reclassering».

  • De indicator «Mensen met een beperking die betaald werk hebben» is vervangen door indicatoren die een beter beeld geven van de positie van mensen met een beperking. De indicatoren die in deze versie van de monitor staan zijn indicatoren die voor het programma Onbeperkt meedoen! zijn ontwikkeld namelijk: «Treinreizigers die van en naar een toegankelijk station reizen», «Aantal banen voor mensen uit de doelgroep banenafspraak» en «Gemeenten die werken aan/met een lokaal inclusieplan».

Corona

Deze versie van de monitor, die gelijktijdig met het jaarverslag over 2019 verschijnt, geeft meer inzicht in de staat van de volksgezondheid en zorg in 2019, of eerdere jaren indien er nog geen actuelere meting is. Daarmee geeft het geen actueel beeld van de situatie zoals we die nu kennen sinds de uitbraak van het Corona-virus.

Tot slot

De VWS-monitor en de opgenomen set van indicatoren bezien wij doorlopend op hun relevantie. Daarmee onderstreep ik de noodzaak om er een continu proces van te maken waar ik u ook van harte bij wil uitnodigen om mee te denken, zoals dat in de eerdere fase van de totstandkoming van de VWS-monitor ook is gebeurd.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge