Kamerstuk 35300-XIII-107

Verlenging Subsidiemodule Beleidsexperiment menselijk kapitaal

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2020

Gepubliceerd: 24 augustus 2020
Indiener(s): Mona Keijzer (staatssecretaris economische zaken) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35300-XIII-107.html
ID: 35300-XIII-107

Nr. 107 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Ter griffie van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangen op 24 augustus 2020.

De wens om over de voorgenomen voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling nadere inlichtingen te ontvangen kan door of namens de Kamer of door ten minste dertig leden van de Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk op 30 september 2020.

De voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling kan niet eerder worden gedaan dan op 1 oktober 2020 dan wel binnen veertien dagen na het verstrekken van de in de vorige volzin bedoelde inlichtingen.

Bij de termijnen is rekening gehouden met de recesperiode van de Tweede Kamer.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 augustus 2020

Hierbij bied ik u aan de conceptregeling, houdende wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies, in verband met de verlenging van Titel 3.21. Beleidsexperiment menselijk kapitaal (MKB!dee)1. Voor de inhoud van de ontwerpregeling verwijs ik naar de toelichting bij de regeling.

Deze voorlegging geschiedt in het kader van de voorhangprocedure, bedoeld in artikel 4.10 lid 7 van de Comptabiliteitswet 2016. Dit artikel noemt een termijn van 30 dagen en biedt uw Kamer de gelegenheid zich uit te spreken over de ontwerpregeling voordat deze gepubliceerd zal worden.

De verlenging van de subsidiemodule Beleidsexperiment menselijk kapitaal is noodzakelijk om de uitvoering van de derde en vierde tender MKB!dee mogelijk te maken. Een kenmerk van de subsidieregeling MKB!dee is dat bij elke tender een koppeling wordt gelegd met relevante maatschappelijke ontwikkelingen. De eerste tender was uitsluitend bedoeld voor menselijk kapitaal in de technische sectoren. De tweede tender was breder van opzet door de rol van menselijk kapitaal bij de digitaliseringtransitie en de energie- en klimaattransitie toe te voegen.

In de derde tender is er extra aandacht voor het versterken van de leercultuur bij het kleinere mkb tot 50 werknemers, omdat bij deze groep de investeringen in menselijk kapitaal achterblijven. De verlenging van de subsidiemodule maakt de uitvoering van de derde tender MKB!dee mogelijk. Dit levert naar verwachting nieuwe inzichten op over het bevorderen van de leercultuur bij deze kwetsbare categorie bedrijven, wat zonder de verlenging niet mogelijk zou zijn. Bij de voorbereiding van de vierde tender zal opnieuw bezien worden welke maatschappelijke ontwikkelingen gekoppeld gaan worden aan het beleidsexperiment menselijk kapitaal.

In verband met de openstelling van de derde tender MKB!dee wordt gestreefd naar publicatie van de ontwerpregeling vóór 20 oktober 2020.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer