Kamerstuk 35300-X-88

Ongeluk met de NH-90 helikopter

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2020

Gepubliceerd: 7 augustus 2020
Indiener(s): Ank Bijleveld (minister defensie) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35300-X-88.html
ID: 35300-X-88

Nr. 88 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 augustus 2020

Op 20 juli jongstleden heb ik u mede namens de Staatssecretaris per brief geïnformeerd over het noodlottig ongeluk met de NH-90 helikopter op 19 juli tijdens een vlucht boven zee ten noorden van Aruba (Kamerstuk 35 300 X, nr. 87). Het tragische nieuws van het overlijden van de twee militairen heeft ons diep geraakt.

Onmiddellijk na het ongeval heeft Defensie uit veiligheidsoverwegingen het vliegprogramma met de NH-90 opgeschort en heeft de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) aangekondigd onderzoek te gaan doen naar de toedracht van het ongeval. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) moet hierover nog besluiten. Een gezamenlijk onderzoeksteam van de OVV en de IVD is kort na het ongeval naar Curaçao gereisd voor onderzoek ter plaatse.

Op grond van de eerste onderzoeksresultaten hebben de OVV en de IVD vandaag in een gezamenlijke verklaring laten weten dat het onwaarschijnlijk lijkt dat het ongeluk is veroorzaakt door een technische of mechanische storing aan de helikopter. Op basis van deze informatie zie ik geen reden het vliegprogramma van de NH-90 nog langer op te schorten. Mede namens de Staatssecretaris informeer ik u derhalve dat de Koninklijke Luchtmacht het vliegprogramma van dit toestel zal hervatten.

Wij wachten de verdere resultaten van het onderzoek af en zullen u over eventuele bijzonderheden informeren.

De Minister van Defensie, A.Th.B. Bijleveld-Schouten