Kamerstuk 35300-X-87

Omgekomen bemanningsleden NH-90 helikopter

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2020

Gepubliceerd: 20 juli 2020
Indiener(s): Ank Bijleveld (minister defensie) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35300-X-87.html
ID: 35300-X-87

Nr. 87 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 juli 2020

Met deze brief informeer ik u, mede namens de Staatssecretaris, dat op 19 juli 2020 tijdens een vlucht boven zee ten noorden van Aruba een NH-90 helikopter te water is geraakt. Tot ons grote verdriet zijn hierbij twee van de vier bemanningsleden om het leven gekomen. Het betreft de 34-jarige vlieger van het toestel Luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie Erwin Warnies. De beide andere bemanningsleden, de sensor operator en de helikopterredder, hebben geen ernstig fysiek letsel opgelopen. De nabestaanden van de omgekomen militairen zijn door Defensie geïnformeerd. De twee andere bemanningsleden hebben inmiddels contact gehad met hun thuisfront.

Het tragische nieuws van het overlijden van de twee militairen heeft ons diep geraakt. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden, hun geliefden, collegae en overige betrokkenen.

De helikopter en haar bemanning behoren tot het 860 Squadron van het Defensie Helikopter Commando. Zij zijn gestationeerd aan boord van het stationsschip in het Caribisch gebied, Zr. Ms. Groningen. Nader onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak van het noodlottige voorval is geweest. Vooralsnog worden uit voorzorg alle Nederlandse NH-90 helikopters aan de grond gehouden.

De Minister van Defensie, A.Th.B. Bijleveld-Schouten