Kamerstuk 35300-VII-9

Budgettaire gevolgen van de departementale herverkaveling Groningen en van de motie van het lid Jetten c.s. over verhogen van het budget voor de ondersteuning van parlementariërs en de subsidie aan politieke partijen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2020

Gepubliceerd: 28 oktober 2019
Indiener(s): Kajsa Ollongren (viceminister-president , minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (D66)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35300-VII-9.html
ID: 35300-VII-9

Nr. 9 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 oktober 2019

Hierbij bied ik u de nota van wijziging (Kamerstuk 35 300 VII, nr. 10) aan op de ontwerpbegroting 2020 van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) (Kamerstuk 35 300 VII). De nota van wijziging bevat de budgettaire verwerkingen van een motie van het lid Jetten c.s. (Kamerstuk 35 300, nr. 19) en de departementale herverkaveling inzake het versterken van gebouwen in Groningen en het bieden van een toekomstperspectief voor de regio.

Motie van het lid Jetten c.s.

Ter uitvoering van de motie van het lid Jetten c.s. wordt het budget voor de subsidie aan politieke partijen structureel opgehoogd. Het betreft een ophoging van € 9 mln. per jaar tot en met 2024. Vanaf 2025 wordt dat neerwaarts bijgesteld naar een ophoging van structureel € 5 mln. per jaar.

Zodra er meer duidelijkheid is over de gewenste verdeling tussen de Eerste Kamer en Tweede Kamer van de ophoging van € 10 mln. voor de ondersteuning van parlementariërs, zal de ophoging van het betreffende budget worden verwerkt in een nota van wijziging voor het begrotingshoofdstuk van de Staten-Generaal (IIA).

Herverkaveling Groningen

Als Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) ben ik met ingang van 16 oktober 2019 beleidsverantwoordelijk voor het versterken van gebouwen in Groningen en het bieden van een toekomstperspectief voor de regio. Tot 16 oktober 2019 betrof dit de beleidsverantwoordelijkheid van de Minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK). U ontvangt een separate nota van wijziging waarin de budgettaire gevolgen van de herverkaveling op de ontwerpbegroting 2020 van EZK (XIII) zijn opgenomen (Kamerstuk 35 300 XIII, nr. 8).

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren