Kamerstuk 35300-VII-111

Verzoek spoedige behandeling wetsvoorstel tijdelijke digitale besluitvorming decentrale overheden

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2020

Gepubliceerd: 27 maart 2020
Indiener(s): Raymond Knops (staatssecretaris binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35300-VII-111.html
ID: 35300-VII-111

Nr. 111 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 maart 2020

Vandaag heeft de ministerraad ingestemd met een door mij voorbereide spoedwet inzake tijdelijke digitale besluitvorming voor decentrale overheden.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis komen gemeenteraden en provinciale staten vrijwel niet meer bijeen; fysieke vergaderingen zijn moeilijk te beleggen, met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM. De noodzakelijke besluitvorming in het openbaar bestuur dreigt daardoor stil te vallen.

Gemeenteraden en provinciale staten kunnen nu niet via een digitale vergadering rechtsgeldig besluiten nemen; om dit tijdelijk wel mogelijk te maken, heb ik een spoedwet voorbereid, zoals ook aangegeven in reactie op schriftelijke vragen van uw Kamer deze week.

Ik wil Uw Kamer verzoeken het wetsvoorstel met de grootst mogelijke spoed te behandelen en indien mogelijk hier reeds woensdag 1 april over te stemmen.

Het is van het grootste belang dat het wetsvoorstel op de kortst mogelijk termijn in werking kan treden, zodat ook de decentrale volksvertegenwoordigingen kunnen doen waarvoor zij gekozen zijn: het nemen van besluiten in het algemeen belang.

Het openbaar bestuur mag niet stilvallen. Of het nu gaat om de directe aanpak van de crisis en de gevolgen daarvan, of om andere urgente opgaven, een gezamenlijke inspanning van alle overheden is nu nodig. Ook in de beeldvorming naar de burgers toe; zij vertrouwen nu meer dan ooit op een daadkrachtige aanpak van alle overheden.

Het wetsvoorstel dat ik heb voorbereid, kan op brede steun van de VNG, het IPO, de Unie van Waterschappen en andere beroepsverenigingen rekenen.

Ik verwacht dat het mogelijk is dit wetsvoorstel op de kortst mogelijke termijn, na het ontvangen spoedadvies van de Raad van State, bij Uw Kamer in te dienen (Kamerstuk 35 424).

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops