Kamerstuk 35300-VI-134

Werkprogramma 2021 Inspectie Justitie en Veiligheid

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2020

Gepubliceerd: 10 september 2020
Indiener(s): Ferdinand Grapperhaus (minister justitie en veiligheid) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35300-VI-134.html
ID: 35300-VI-134

Nr. 134 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 september 2020

Hierbij bied ik u, mede namens de Minister voor Rechtsbescherming en de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, het werkprogramma 2021 van de Inspectie Justitie en Veiligheid (hierna: de Inspectie) aan1.

Een rechtvaardige en veilige samenleving is gebaat bij een toezichthouder die weet wat er speelt in haar toezichtsdomein, daar diepgaande kennis van heeft en toezicht inzet waar dat nodig is. Op dit moment zijn het verloop van de coronacrisis, de sociale en economische gevolgen en hoe de samenleving er als gevolg hiervan de komende periode uit zal zien nog in grote mate onzeker. Tegelijkertijd is het belangrijk om andere maatschappelijke ontwikkelingen – zoals een toename van ondermijnende criminaliteit, verdiepende maatschappelijke scheidslijnen, de groeiende rol van het lokaal bestuur en het belang van maatschappelijke coalities – niet uit het oog te verliezen. Zo doen de politie en de veiligheidsregio’s hun werk steeds meer in verbinding met private en andere publieke organisaties en doen zij hun werk meer in samenwerking met of door gebruik te maken van burgers. De afhankelijkheid van digitale systemen in de samenleving neemt verder toe, en daarmee ook het belang van weerbaarheid tegen cybercriminaliteit, migratiestromen blijven deels onvoorspelbaar en de domeinen jeugd en forensische zorg zijn sterk in beweging. Deze ontwikkelingen en de gevolgen van de coronacrisis kunnen elkaar op onderdelen versterken. Mede gezien de onzekerheid over de impact van deze ontwikkelingen op het justitie- en veiligheidsdomein bouwt de programmering voor 2021 van de Inspectie gedeeltelijk voort op die van 2020. Het werkprogramma bevat daarnaast tevens een opstap naar de nieuwe strategische koers voor de periode 2021–2024.

Naast het onderzoeksprogramma is er ruimte om nieuwe onderzoeken op te starten naar aanleiding van de actualiteit, bijvoorbeeld vanwege ernstige incidenten of in het verlengde van nieuwe bevindingen over risico’s. De thema’s die het komende jaar centraal staan in de onderzoeken van de Inspectie zijn samen te vatten in de maatschappelijke opgaven van Justitie en Veiligheid: een weerbare samenleving, bescherming en perspectief waaronder een rechtvaardig migratiebeleid en een veilige samenleving.

Het werkprogramma bevat de hoofdlijnen van voorgenomen activiteiten voor 2021 en verder. De Inspectie kan naar aanleiding de actualiteit of een risico-inschatting prioriteiten bepalen. Dit kan leiden tot een bijstelling van de programmering gedurende het jaar. In haar jaarverslag 2021 legt de Inspectie verantwoording af over de gerealiseerde programmering.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus