Kamerstuk 35300-IV-39

Uitvoering begroting 2019 Koninkrijksrelaties

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2020

Gepubliceerd: 16 december 2019
Indiener(s): Raymond Knops (staatssecretaris binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35300-IV-39.html
ID: 35300-IV-39

Nr. 39 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 december 2019

De comptabiliteitswet schrijft voor dat alle majeure wijzigingen die na tweede suppletoire begroting zijn opgetreden uiterlijk drie dagen voor aanvang van het reces gemeld moeten worden aan beide Kamers der Staten-Generaal. Hierbij informeer ik uw Kamer over enkele zaken die bij de realisatie van de begroting 2019 raken aan het artikelniveau in de begroting Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor zowel de verplichtingen, de uitgaven als de ontvangsten. Daarnaast vinden er op een aantal artikelen binnen de KR-begroting enkele beleidsmatige mutaties plaats, welke eveneens worden toegelicht in deze brief.

De hieronder genoemde onderwerpen hebben zich voorgedaan na de besluitvorming over de Najaarsnota 2019 en maken geen onderdeel uit van de tweede suppletoire begroting 2019. De begrotingswijzigingen die met de genoemde onderwerpen samenhangen, zullen als onderdeel van de realisatie van de begroting 2019, in de Slotwet 2019 worden verwerkt.

De wisselkoersmutaties worden bij Slotwet verwerkt. Over de precieze omvang van de wisselkoersmutaties en de eventuele overschrijdingen hierdoor op de diverse artikelen wordt uw Kamer dan ook bij Slotwet geïnformeerd.

Artikel 1 – Versterken rechtstaat

Op artikel 1 wordt een overschrijding op het uitgavenbudget verwacht van maximaal € 0,2 mln. ten opzichte van de stand tweede suppletoire begroting 2019. Deze overschrijding wordt met name veroorzaakt doordat er in 2019 facturen ontvangen en betaald zijn die betrekking hadden op 2018.

Daarnaast doet BZK eenmalig een extra bijdrage van € 2,4 mln. aan de politie als voorschot voor de kosten bij het Recherche Samenwerkingsteam (RST) in verband met de uitzending van personeel naar Caribisch Nederland en de landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Omdat de Politie via de begroting van JenV wordt bekostigd worden de middelen van de KR-begroting overgeheveld naar de JenV-begroting. Om de middelen vanaf het juiste instrument over te kunnen hevelen naar de JenV-begroting, wordt er bij Slotwet binnen artikel 1 circa € 1,7 mln. gerealloceerd van de regeling Recherchecapaciteit (Nationale Politie) (bijdragen aan ZBO’s/RWT’s) naar de regeling Recherchecapaciteit (Nationale Politie) (bijdragen aan andere begrotingshoofdstukken).

Artikel 4 – Bevorderen sociaaleconomische structuur

4.2. Caribisch Nederland

Onderzoek, kennisoverdracht en communicatie (bijdragen aan medeoverheden)

Op artikelonderdeel 4.2 is € 2 mln. aan subsidiebudget gereserveerd voor Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (SONA) om de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) op Bonaire af te ronden. Deze middelen zullen niet via een subsidie aan SONA, maar middels een bijdrage aan het Openbare Lichaam Bonaire ingezet geworden voor dit doel. Om dit te bewerkstelligen wordt er bij Slotwet binnen artikelonderdeel 4.2 € 2 mln. gerealloceerd van de regeling Subsidies Caribisch Nederland (subsidies) naar de regeling Onderzoek, kennisoverdracht en communicatie (bijdragen aan medeoverheden). Daarnaast wordt deze bijdrage aangevuld met € 0,25 mln. vanuit de regeling Opdrachten Caribisch Nederland (opdrachten). Deze aanvullende middelen zijn bedoeld voor toezicht op de uitvoering van het project RWZI.

Artikel 5 – Schuldsanering/lopende inschrijving/leningen

Ontvangsten

Op artikel 5 vallen de ontvangsten circa € 5,7 mln. hoger uit dan geraamd bij de tweede suppletoire begroting 2019. Dit wordt veroorzaakt door € 3,8 mln. aan rentebetalingen en aflossingen van Aruba die betrekking hebben op 2018, maar in 2019 zijn ontvangen en een wisselkoersmeevaller op de ontvangen rente.

Artikel 8 – Wederopbouw Bovenwindse Eilanden

Diverse subsidies (subsidies)

Er is voor de herstelreparaties van de zeekabel een subsidie verstrekt van € 1,5 mln. aan Saba Statia Cable System (SSCS) BV. Hiervan is dit jaar een voorschot gegeven van € 1,2 mln. De reparatie van deze kabelverbinding is essentieel voor de afnemers zoals RCN en Defensie maar ook voor de eilanden Saba en Sint Eustatius. Vanwege deze subsidie wordt er bij Slotwet binnen artikel 8 € 1,5 mln. gerealloceerd van de regeling Wederopbouw op Sint Eustatius (bijdragen aan medeoverheden) naar de regeling diverse subsidies (subsidies).

Artikel 6 – Apparaat

Ontvangsten

Op artikel 6 vallen de ontvangsten circa € 1,2 mln. hoger uit dan geraamd bij de tweede suppletoire begroting 2019. Deze meerontvangsten hebben betrekking op RCN voor geleverde diensten.

Artikel 7 – Nog onverdeeld

Wisselkoersreserve

Bij Slotwet wordt de definitieve omvang van de wisselkoersreserve vastgesteld na verrekening met de verschillende onderdelen van de KR-begroting die wisselkoersgevoelig zijn. De precieze omvang van de mutaties wordt bij Slotwet duidelijk.

BES-fonds

Voor het BES-fonds leidt de ontwikkeling van de wisselkoers gedurende 2019 tot circa € 1,6 mln. meer uitgaven dan bij de tweede suppletoire begroting 2019 was voorzien. Bij Slotwet zal deze overschrijding worden gedekt door middel van een onttrekking uit de wisselkoersreserve.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops