Kamerstuk 35300-IIA-9

Beleidsmatige mutaties na Najaarsnota 2019

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van de Staten-Generaal (IIA) voor het jaar 2020

Gepubliceerd: 16 december 2019
Indiener(s): Raymond Knops (staatssecretaris binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35300-IIA-9.html
ID: 35300-IIA-9

Nr. 9 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 december 2019

De comptabiliteitswet schrijft voor dat alle majeure wijzigingen die na tweede suppletoire begroting zijn opgetreden uiterlijk drie dagen voor aanvang van het reces gemeld moeten worden aan beide Kamers der Staten-Generaal. Hierbij informeer ik uw Kamer over enkele zaken die bij de realisatie van de begroting 2019 raken aan het artikelniveau in de begrotingen Staten-Generaal (IIA) en overige Hoge Colleges van Staat, Kabinetten van de Gouverneurs en de Kiesraad (IIB) voor zowel de verplichtingen, de uitgaven als de ontvangsten.

De hieronder genoemde onderwerpen hebben zich voorgedaan na de besluitvorming over de Najaarsnota 2019 en maken geen onderdeel uit van de tweede suppletoire begroting 2019. De begrotingswijzigingen die met de genoemde onderwerpen samenhangen, zullen als onderdeel van de realisatie van de begroting 2019, in de Slotwet 2019 worden verwerkt.

Staten-Generaal (IIA)

Artikel 2 – Uitgaven ten behoeve van leden en oud-leden Tweede Kamer alsmede leden van het Europees parlement

Naar verwachting wordt het uitgaven- en verplichtingenbudget met € 1,3 mln. overschreden. De overschrijding komt voornamelijk door uitgaven als gevolg van een eindheffing van de Belastingdienst voor de werkkostenregeling 2018.

Overige Hoge Colleges van Staat, Kabinetten van de Gouverneurs en de Kiesraad (IIB)

Artikel 1 – Raad van State

Vanaf dit jaar heeft de Raad van State er voor gekozen om vooruitlopend op het begrotingsjaar 2020 in december 2019 de jaarlijks doorlopende verplichtingen die betrekking hebben op 2020 vastgelegd. Dit leidt naar verwachting tot een overschrijding op het verplichtingenbudget van circa € 5 mln.

Daarnaast leidt de Klimaatwet tot nieuwe wettelijke taken van de Afdeling advisering van de Raad van State. De uitgaven die voortkomen uit deze nieuwe taken leiden naar verwachting tot een overschrijding op het uitgaven- en verplichtingenbudget van circa € 0,4 mln.

Artikel 2 – Algemene Rekenkamer

Tot 2019 paste de Algemene Rekenkamer voor de verplichtingen het vrijgestelde regime toe. Met ingang van 2019 is voor de verplichtingen voor externe inhuur overgegaan op een verplicht regime. De reden hiervan is dat de saldibalans aan het eind van het jaar een beter inzicht verschaft in de openstaande verplichtingen. Dit leidt tot een overschrijding op het verplichtingenbudget van circa € 1,2 mln. ten opzichte van de stand tweede suppletoire begroting 2019.

Artikel 3 – De Nationale ombudsman

Vanaf dit jaar heeft de Nationale ombudsman er voor gekozen om vooruitlopend op het begrotingsjaar 2020 in december 2019 de jaarlijkse doorlopende verplichtingen die betrekking hebben op 2020 vastgelegd. Dit leidt naar verwachting tot een overschrijding op het verplichtingenbudget van circa € 0,4 mln.

Daarnaast wordt door vertraging van het project locatie onafhankelijk werken (als gevolg van vertraging bij de verbouwing van het huidige pand), het uitgavenbudget naar verwachting met circa € 0,3 mln. overschreden.

Artikel 6 – Kabinet van de Gouverneur van Aruba

Doordat kosten voor uitgezonden medewerkers met betrekking tot het jaar 2018 uiteindelijk pas einde 2019 zijn gefactureerd, wordt een overschrijding van circa € 0,2 mln. verwacht op het uitgavenbudget.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops