Kamerstuk 35300-A-78

Reactie op de gewijzigde motie van het lid Schonis c.s. over een tijdelijk alternatief voor de Paddepoelsterbrug

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2020

Gepubliceerd: 2 maart 2020
Indiener(s): Cora van Nieuwenhuizen (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35300-A-78.html
ID: 35300-A-78

Nr. 78 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 maart 2020

Op 25 november 2019 heeft uw Kamer tijdens de vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2020 (Kamerstuk 35 300 A, nr. 73), de motie van het lid Schonis c.s. (Kamerstuk 35 300 A, nr. 44) aangenomen om een onderzoek uit te voeren naar een tijdelijk alternatief voor de Paddepoelsterbrug. Met deze brief geef ik invulling aan deze motie.

De Paddepoelsterbrug bevindt zich op de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl (beroepsvaart en recreatievaart). Vanuit verkeerskundig oogpunt is de verbinding van belang voor fietsers en wandelaars. In september 2018 is de brug aangevaren door een binnenvaartschip en daarbij is het brugdek van het brughoofd gestoten. Met het plotseling wegvallen van de Paddepoelsterbrug worden de gebruikers geconfronteerd met overlast en hinder. Ik span mij maximaal in om een oplossing te vinden voor dit probleem.

Proces na aanvaring

Na de aanvaring in september 2018 heb zijn in het bestuurlijk overleg MIRT 2018 de regionale bestuurders mondeling geïnformeerd over het voornemen om Rijkswaterstaat eerst de nautische veiligheid te laten bekijken, alvorens een beslissing wordt genomen over het wel of niet terugplaatsen van de brug. Gedurende dit onderzoek zijn voor het verkeer omleidingsroutes ingesteld.

Uit de nautische veiligheidsanalyse blijkt dat de veiligheidsrisico’s van dit type brug ter hoogte van de Paddepoelsterbrug hoog zijn door de versmalling in het kanaal en het type brug (draaibrug van beperkt gewicht). Dit betekent dat bij teruglegging van een vergelijkbare brug, de kans op een nieuwe aanvaring groot is. Hierbij is er een reële kans op slachtoffers, ernstige schade aan de brug, omliggende woningen en/of schip en stremming van de scheepvaart en verstoring van de brugverbinding voor fietsers en voetgangers.

Daarom heb is in mei 2019 besloten de verbinding op een andere wijze te herstellen. Met de regionale bestuurders is er overeenstemming bereikt op 7 juni 2019 om de verbinding te herstellen met een tijdelijke fiets- voetgangersverbinding.

Realisatie tijdelijke fiets-voetgangersbrug

In september 2019 is gestart met de voorbereidende onderzoeken en overleggen met bevoegde gezagen voor realisatie van de tijdelijke fiets-voetgangersbrug. Ik vind het belangrijk dat de omgeving en stakeholders nauw betrokken worden bij deze onderzoeken. De voorbereidende onderzoeken zijn medio mei 2020 afgerond, waarna de keuze voor de locatie en het type brug met de bestuurlijke partners en omgeving besproken kan worden. Nadat er bestuurlijke overeenstemming is bereikt, moet de wettelijke (aanbestedings)procedure worden doorlopen, waarna de bouw van de tijdelijke brug kan starten in 2021. Oplevering is eind 2021 voorzien.

Onderzoek veerpont

Op verzoek van de regionale bestuurders zijn ook de mogelijkheden voor een tijdelijke veerpont onderzocht. Op 1 november 2019 zijn samen met de gemeente Groningen en de provincie Groningen de mogelijkheden besproken en is geconstateerd dat een veerpont geen alternatief is om op korte termijn te realiseren.

De redenen hiervoor zijn dat ook een veerpont vraagt om infrastructurele ingrepen in de oevers van het kanaal. Door deze ingrepen kent het realiseren van een veerpont een doorlooptijd van ongeveer een jaar met een aanzienlijke investering, vergelijkbaar met de tijdelijke fiets-voetgangersbrug.

Investeringen in omleidingsroutes

Aangezien het realiseren van een tijdelijke fiets-voetgangersverbinding tijd kost, zijn omwonenden en andere gebruikers van de Paddepoelsterbrug genoodzaakt langer gebruik te maken van de omleidingsroutes. Samen met de bestuurders van de gemeente Groningen en Westerkwartier is geconstateerd dat de omleidingsroutes hier niet op berekend zijn. In het bestuurlijk overleg MIRT van najaar 2019 is er daarom in totaal maximaal € 350.000 beschikbaar gesteld voor verbeteringen aan de infrastructuur op deze routes. Beide gemeenten hebben mij laten weten de uitvoering uiterlijk najaar 2020 op te pakken.

Structurele oplossing

De Paddepoelsterbrug is in 2014 opgenomen in het MIRT-project Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl Fase 2. Het kanaal ter hoogte van de Paddepoelsterbrug voldoet niet aan de vereisten voor een hoofdvaarweg klasse Va. De brug was al voor de aanvaring in september 2018 aan het einde van haar technische levensduur.

In het bestuurlijk overleg MIRT in het najaar 2019 is samen met de regionale bestuurders het plan van aanpak voor de MIRT-verkenning naar de structurele oplossing bij Paddepoelsterbrug vastgesteld. De MIRT-verkenning is gestart en binnenkort vinden hierover de eerste gesprekken met de omgeving plaats.

De belangrijkste vraag die op korte termijn beantwoord moet worden, is of er op de plaats van de Paddepoelsterbrug, structureel een brug terug komt. Om deze vraag te beantwoorden wordt op dit moment door Rijkswaterstaat een netwerkanalyse en locatieonderzoek uitgevoerd. Op basis van de uitkomst van de netwerkanalyse en het locatieonderzoek in combinatie met de wensen van de omgeving, neem ik een besluit over het herstel van de verbinding. Over mijn besluit zal ik uw Kamer in de zomer van 2020 informeren.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga