Kamerstuk 35300-A-117

Waalbrug Nijmegen en Nieuwe Sluis Terneuzen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2020

Gepubliceerd: 20 juli 2020
Indiener(s): Cora van Nieuwenhuizen (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35300-A-117.html
ID: 35300-A-117

Nr. 117 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 juli 2020

Met deze brief informeer ik u over de actuele ontwikkelingen binnen twee projecten.

Waalbrug Nijmegen

De Waalbrug Nijmegen wordt gerenoveerd binnen het programma Vervanging en Renovatie (VenR). Vanwege de urgentie van de slechte staat en de risico’s hiervan voor de constructieve veiligheid is gestart met het vervangen van het betonnen wegdek.

Bij de start van de renovatie is op grote schaal chroom-6 aangetroffen in de huidige conserveringslaag van de staalconstructie. Door de hogere kosten hiervoor heb ik het budget voor deze werkzaamheden opgehoogd van € 25 mln naar € 65,2 mln. Dat is ten koste gegaan van de financiële dekking voor andere onderdelen van de brug. De werkzaamheden aan het wegdek worden medio augustus afgerond. Het verkeer kan hierna weer gebruik maken van de hoofdrijbaan van de brug.

Het conserveren van de boogconstructie is minder urgent. Er is vastgesteld dat de brug zonder conserveringsmaatregelen nog tien jaar constructief veilig is. Omdat deze werkzaamheden nu dus niet noodzakelijk zijn, heb ik besloten deze met tien jaar uit te stellen. Tegen die tijd zal ik de financiële dekking inpassen binnen de VenR-programmering. Op dit moment wordt veel kennis opgedaan over het veilig werken met chroom-6. De verwachting is dat de kosten voor de conserveringswerkzaamheden hierdoor in de toekomst lager zullen worden.

Nieuwe Sluis Terneuzen

Door omstandigheden op de bouwplaats is vertraging van drie maanden opgetreden bij de bouw van de Nieuwe Sluis Terneuzen. Bovendien zijn er nog gesprekken lopende over een aantal issues (waaronder Corona) die een impact kunnen hebben op de opleverdatum. De opleverdatum, die in overleg met de aannemer geschoven is naar maart 2023, kan hierdoor nog enigszins verder uitlopen ten opzichte van de opleverdatum die oorspronkelijk eind 2022 voorzien was. De exacte vertraging kan nu nog niet bepaald worden; Rijkswaterstaat is hierover in overleg met de aannemerscombinatie Sassevaart.

Het project Nieuwe Sluis Terneuzen wordt uitgevoerd in een Vlaams- Nederlandse samenwerking. De vertraging wordt ook gedeeld met het Vlaams parlement.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga