Gepubliceerd: 14 januari 2020
Indiener(s): Matthijs Sienot (D66), Tom van der Lee (GL)
Onderwerpen: bodem natuur en milieu stoffen
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35250-16.html
ID: 35250-16

Nr. 16 AMENDEMENT VAN DE LEDEN SIENOT EN VAN DER LEE

Ontvangen 14 januari 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel 16 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt na «op verzoek van een partij of ambtshalve» ingevoegd «de Hoge Raad, wanneer het een rechtsvraag die de toepassing van bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek betreft, dan wel» en wordt na «de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State» ingevoegd «, wanneer het overige rechtsvragen betreft,».

2. In het vierde lid wordt na «een afschrift van de tussenuitspraak aan» ingevoegd «de Hoge Raad dan wel» en wordt na «de griffier van» ingevoegd «de Hoge Raad dan wel».

3. In het vijfde lid wordt na «een afschrift van de uitspraak van» ingevoegd «de Hoge Raad dan wel».

4. In het zesde lid wordt na «aanhouden totdat» ingevoegd «de Hoge Raad dan wel».

II

Artikel 17 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt na «Tenzij» ingevoegd «de Hoge Raad, gehoord de conclusie van de Procureur-Generaal van de Hoge Raad, dan wel».

2. In het tweede lid wordt in de eerste volzin na «De» ingevoegd «Hoge Raad dan wel de» en wordt in de tweede volzin na «op een door» ingevoegd «de Hoge Raad dan wel».

3. In het derde lid wordt na «ter griffie van» ingevoegd «de Hoge Raad dan wel».

4. In het vierde lid wordt in de eerste volzin na «doet voorkomen, kan» ingevoegd «de Hoge Raad dan wel» en wordt in de tweede volzin na «De» ingevoegd «Hoge Raad dan wel de».

5. In het vijfde lid wordt na «ter griffie van» ingevoegd «de Hoge Raad dan wel».

6. In het zesde lid wordt in de eerste volzin na «de mondelinge of schriftelijke toelichting,» ingevoegd «neemt de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad conclusie dan wel» en wordt in de derde volzin na «doen toekomen aan» ingevoegd «de Hoge Raad dan wel».

7. In het zevende lid wordt in de aanhef na «De» ingevoegd «Hoge Raad dan wel de» en wordt in onderdeel b na «nadat» ingevoegd «de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad dan wel».

8. In het achtste lid wordt na «De» ingevoegd «Hoge Raad dan wel de».

9. In het negende lid wordt in de eerste volzin na «De» ingevoegd «Hoge Raad dan wel de» en wordt in de tweede volzin na «De» ingevoegd «Hoge Raad dan wel de».

10. In het tiende lid wordt na «te beslissen, kan» ingevoegd «de Hoge Raad dan wel».

11. Aan het elfde lid wordt een slotzin toegevoegd, luidende: De Afdeling bestuursrechtspraak, onder overeenkomstige toepassing van het bepaalde bij en krachtens artikel 8:75 van de Algemene wet bestuursrecht, dan wel de Hoge Raad begroot de kosten die partijen ingevolge dit artikel hebben gemaakt.

III

Artikel 18 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt na «de uitspraak van» ingevoegd «de Hoge Raad dan wel».

2. In het tweede lid wordt na «het door» ingevoegd «de Hoge Raad dan wel».

IV

In artikel 19 wordt in het tweede lid na «De» ingevoegd «Hoge Raad dan wel de».

Toelichting

De Tijdelijke wet Groningen introduceert een nieuw instrument voor de bestuursrechter, het instrument van de prejudiciële vragen. Met dit instrument is sinds 2012 ervaring opgedaan in het civiele recht. Civiele rechters konden de hoogste civiele rechter rechtsvragen stellen als een bepaalde rechtsvraag in een aanzienlijk aantal zaken aan de orde is. Met het antwoord van de hoogste rechter kan de lagere rechter dan de zaak in kwestie afdoen. Het antwoord van de Hoge Raad heeft een sterke precedentwerking voor vergelijkbare zaken.

Door de bijzondere constructie van de Tijdelijke wet Groningen bevat deze echter een weeffout. De bestuursrechter moet in mijnbouwschadegeschillen zowel het civiele recht als het bestuursrecht toepassen. De bestuursrechter krijgt echter uitsluitend de mogelijkheid om prejudiciële vragen te stellen aan de hoogste bestuursrechter, de Raad van State. Ook als het gaat om civielrechtelijke zaken, waar de hoogste rechter met alle expertise, de Hoge Raad is. Het amendement ziet op het herstellen van deze weeffout. De bestuursrechter krijgt ook de ruimte om prejudiciële vragen te stellen aan de hoogste civiele rechter, de Hoge Raad. Zo kan de bestuursrechter gebruik maken van de expertise van de hoogste rechter die erover gaat.

Sienot Van der Lee