Kamerstuk 35233-4

Amendement van het lid Geurts over het vervallen van de mogelijkheid rechten af te romen

Dossier: Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de implementatie van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn

Gepubliceerd: 16 oktober 2019
Indiener(s): Jaco Geurts (CDA)
Onderwerpen: landbouw organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35233-4.html
ID: 35233-4

Nr. 4 AMENDEMENT VAN HET LID GEURTS

Ontvangen 16 oktober 2019

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel F, vervalt.

II

Artikel I, onderdeel J, vervalt.

Toelichting

In de pluimveehouderij en varkenshouderij zijn er al sinds 2002 sectorplafonds voor mest. Sinds die tijd is de stikstof en fosfaat in de mest soms licht over het plafond gegaan, echter er zijn geen structurele overschrijdingen. De definitieve stikstof en fosfaatexcretie liggen nu onder de sectorplafonds.1 Bij de behandeling van de wijziging van meststoffenwet ten aanzien van de invoering van een stelsel van fosfaatrechten voor de melkveehouderij heeft het CDA samen met de ChristenUnie het amendement ingediend om de mogelijkheid om productierechten in de pluimvee- en varkenshouderij af te romen te schrappen. Met de steun van de Tweede Kamer is dat amendement aangenomen. Er zijn geen nieuwe omstandigheden sinds december 2016 die aanleiding geven om varkens- of pluimveeproductierechten af te romen. Sterker nog in de afgelopen jaren is de totale hoeveelheid stikstof en fosfaat in pluimvee- en varkensmest heel stabiel en onder of gelijk met het plafond.

In het met de Europese Commissie afgesproken actieprogramma Nitraatrichtlijn is vastgelegd dat de sectorplafonds worden vastgelegd in de wet. In het actieprogramma staat niet dat de wettelijke mogelijkheid moet worden gecreëerd om productierechten af te romen oftewel pluimvee- en varkenshouders met dezelfde aantal rechten minder dieren te laten houden. Indien er in de toekomst een structurele overschrijding van het stikstof- of fosfaatplafond in de pluimvee of varkenshouderij is, wat onwaarschijnlijk is gezien de beperking van het huidige aantal beschikbare productierechten, zou er voor gekozen kunnen worden om afspraken te maken met pluimveehouderij of varkenshouderij sector, of zouden rechten uit de markt kunnen worden gehaald met compensatie.

Kortom, dit onderdeel van het wetsvoorstel is onnodig om het plafond te handhaven, omdat sinds geruime tijd deze sectoren onder of op de sectorplafonds zitten en omdat er andere minder ingrijpende mogelijkheden zijn om in te grijpen indien dat nodig zou zijn.

Geurts