Kamerstuk 35145-13

Appreciatie van het gewijzigd amendement van het lid Van der Staaij over inwerkingtreding per de eerstvolgende 1 januari of 1 augustus volgend op de plaatsing in het Staatsblad (Kamerstuk 35145-12)

Dossier: Voorstel van wet van de leden Bisschop en Kwint tot wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra, de Wet op het voortgezet onderwijs en de Wet educatie en beroepsonderwijs in verband met de afschaffing van het lerarenregister en het registervoorportaal


Nr. 13 BRIEF VAN DE LEDEN BISSCHOP EN KWINT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 juni 2021

De initiatiefnemers hebben kennisgenomen van het tijdens de plenaire behandeling aangekondigde amendement van het lid Van der Staaij over een vaste inwerkingtredingsdatum voor het wetsvoorstel (35 145, nr. 12). Zij geven de Kamer in overweging het amendement te steunen.

De initiatiefnemers vinden het, zeker in het licht van de problematiek waar het wetsvoorstel over gaat, een goede gedachte om de inwerkingtredingsdatum bij wet te regelen. Gezien de inhoud van het wetsvoorstel, dat het wettelijk geregelde lerarenregister onder beheer van de Minister volledig wil afschaffen, is er geen reden om niet aan te sluiten bij het uitgangspunt dat een wet op 1 januari of 1 juli in werking treedt (Aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving). Het is daarbij te begrijpen dat het amendement het vaste verandermoment voor de onderwijswetgeving, 1 augustus, kiest in plaats van 1 juli.

De regeling van het amendement biedt voldoende tijd om te verkennen of en hoe het lerarenregister aan organisaties in het veld moet worden overgedragen, al dan niet met subsidie van het ministerie. Deze verkenning kan overigens reeds aanvangen op het moment dat de Kamer zou besluiten het amendement en het wetsvoorstel te aanvaarden. Het feit dat de verplichte gegevenslevering door het bevoegd gezag vervalt, laat onverlet de mogelijkheid om afspraken te maken over het voortzetten van registraties en portfolio’s op vrijwillige basis.

Bisschop Kwint