100,0 %
0,0 %

PvdD

CU

D66

PvdA

FVD

50PLUS

DENK

VVD

CDA

Van Haga

SP

GL

PVV

SGP

Van Kooten-Arissen


Nr. 15 AMENDEMENT VAN DE LEDEN SLOOTWEG EN SNELLER

Ontvangen 16 januari 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel F, wordt artikel 11d als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Voordat Onze Minister een besluit neemt tot het al dan niet geven van de toestemming, deelt hij binnen vier weken na toezending door het Zorginstituut de inhoud van dat besluit schriftelijk mede aan beide Kamers der Staten-Generaal.

2. Na het derde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 3a. Onze Minister stelt het besluit zo spoedig mogelijk vast, maar niet eerder dan nadat 2 weken zijn verstreken na de mededeling, bedoeld in het tweede lid, of, in een geval als bedoeld in het derde lid, nadat 4 weken zijn verstreken.

Toelichting

Met de wijziging in artikel 11d van het wetsvoorstel is bepaald dat de betrokken Minister de Eerste Kamer en Tweede Kamer informeert over een voorgenomen besluit over het al dan niet verlenen van de toestemming waardoor beide kamers der Staten-Generaal hun controlerende taak kunnen uitoefenen. Zo kunnen de beide kamers der Staten-Generaal bij een voorgenomen weigering van de toestemming de besluitvorming over opname in het Register beïnvloeden. Ook kunnen de beide Kamers der Staten-Generaal invloed uitoefenen als de voorgenomen toestemming aanleiding geeft tot alternatieve maatregelen op het gebied van bijvoorbeeld eigen betalingen of van het verzekerde pakket. Een besluit toestemming te geven voor opname in het Register past in de overige gevallen binnen de kaders van al vastgesteld beleid op het gebied van de overheidsfinanciën.

Voor eenvoudige voorgedragen kwaliteitsstandaarden (bijvoorbeeld wanneer er wel sprake is van substantiële financiële gevolgen, maar er ook financiële dekking is op basis van bijvoorbeeld afspraken in een hoofdlijnenakkoord), is de termijn voor het uitoefenen van invloed voor het parlement twee weken. Zo is geborgd dat de zorgverleners zo snel mogelijk duidelijkheid hebben over wat verstaan wordt onder goede zorg en dat noodzakelijke en gewenste kwaliteitsverbeteringen zo spoedig mogelijk kunnen worden geëffectueerd.

Voor zeer ingewikkelde voorgedragen kwaliteitsstandaarden is het wenselijk dat beide kamers der Staten-Generaal meer tijd hebben. De termijn voor het uitoefenen van invloed is dan 4 weken.

Slootweg Sneller