Gepubliceerd: 7 maart 2019
Indiener(s): Lisa Westerveld (GL)
Onderwerpen: jongeren organisatie en beleid sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35070-8.html
ID: 35070-8
Wijzigingen: 35070-11

Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID WESTERVELD

Ontvangen 7 maart 2019

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel III, onderdeel F, wordt aan artikel 4.1.9 een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. De jeugdhulpaanbieder en de gecertificeerde instelling dragen er zorg voor dat de jeugdigen zelfstandig, zonder tussenkomst van derden, contact kunnen hebben met de vertrouwenspersoon.

Toelichting

Dit amendement waarborgt dat kinderen in de jeugdzorg te allen tijde zelfstandig toegang hebben tot contact met een vertrouwenspersoon zonder tussenkomst van anderen. Het is belangrijk dat zij dat kunnen zonder tussenkomst van andere individuen, omdat dat het vertrouwenswerk bemoeilijkt. In de huidige wet is vastgelegd dat de jeugdhulpaanbieder en de gecertificeerde instelling een vertrouwenspersoon in de gelegenheid stellen zijn taak uit te oefenen. In de praktijk blijkt echter dat dit niet toereikend is, omdat kinderen in sommige situaties alleen vertrouwenspersonen spreken in groepsverband. Ook mogen zij in sommige situaties alleen spreken met een vertrouwenspersoon middels toestemming van hun ouders, mentor of begeleider.

Dit amendement zorgt ervoor dat in de wet verankerd wordt dat tussenkomst van anderen in het contact tussen cliënt en vertrouwenspersoon niet toegestaan is. Dit is belangrijk, omdat de vrije toegang tot een vertrouwenspersoon bijdraagt aan het welzijn van kinderen in de zorg. Kinderen kunnen zich namelijk zeer bezwaard voelen als zij bijvoorbeeld toestemming nodig hebben van het individu waar zij de desbetreffende klacht over willen indienen. Ook kunnen vertrouwenspersonen door dit amendement beter en efficiënter te werk gaan omdat hun werkzaamheden niet bemoeilijkt worden door tussenkomst van anderen.

Westerveld