Gepubliceerd: 20 december 2019
Indiener(s): Ferdinand Grapperhaus (minister justitie en veiligheid) (CDA)
Onderwerpen: openbare orde en veiligheid politie, brandweer en hulpdiensten
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35065-10.html
ID: 35065-10

Nr. 10 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 december 2019

Hierbij informeer ik uw Kamer over de overdracht van het beheer van de meldkamers per 1 januari 2020.

Samen met de partijen in het meldkamerdomein werk ik in een meerjarig traject toe naar een netwerk van tien operationeel en beheersmatig verbonden meldkamers. In het Transitieakkoord Meldkamer van de toekomst uit 2013 zijn de doelstellingen van de transitie met instemming van alle partijen vastgelegd. Een belangrijke voorwaarde voor de realisatie van de doelstellingen is dat het beheer van de meldkamer bij de politie wordt belegd. Bij de totstandkoming van het wetsvoorstel Wijzigingswet meldkamers (Kamerstuk 35 065) is dit afgesproken, zoals ook aangegeven in de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel Wijzigingswet meldkamers.1 De Wet veiligheidsregio’s biedt nu al de mogelijkheid aan veiligheidsregio’s om het beheer buiten de organisatie te beleggen en dit gebeurt in de praktijk ook.

Met het wetsvoorstel Wijzigingswet meldkamers wordt de overdracht van het beheer van de meldkamers naar de politie wettelijk verankerd, evenals de gedeelde uitgangspunten voor de inrichting van het beheer van het meldkamerdomein en de benodigde nadere regelgeving over onder andere de hoofdlijnen van beleid en beheer. De bestaande regeling van het gezag blijft ongewijzigd. Zoals eerder gezegd acht ik het wetsvoorstel Wijzigingswet meldkamers noodzakelijk voor het beter borgen van de continuïteit van de meldkamers, sluit deze aan bij de praktijk en bestaat hierover consensus onder partijen in het meldkamerdomein.

Er is de afgelopen maanden nauw en constructief samengewerkt om de overdracht per 1 januari 2020 mogelijk te maken. Naast een gezamenlijk overdrachtsprotocol zijn overdrachtsdossiers per veiligheidsregio opgesteld om de transitie van mensen en middelen zo voortvarend mogelijk te kunnen laten plaatsvinden. Ik acht het dan ook van groot belang om de overdracht van het beheer per 1 januari 2020 door te zetten.

Met een brief heb ik de veiligheidsregio’s en de Korpschef Nationale Politie in kennis gesteld van mijn voornemen om, zoals eerder aan uw Kamer gemeld in het Algemeen Overleg Nationale Veiligheid en Crisisbeheersing van 14 november jl., de overdracht van het beheer van de meldkamers aan de politie per 1 januari 2020 op basis van de Wet veiligheidsregio’s door te zetten. De reden hiervoor is het borgen van de continuïteit van de meldkamers en vasthouden van het momentum bij de betrokken partijen. Deze stap geniet brede steun onder veiligheidsregio’s, politie, Koninklijke Marechaussee en de ambulancezorg.

Indien behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede of Eerste Kamer daartoe aanleiding geeft, zal ik hierover direct met partijen in gesprek treden.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus