Nr. 5 AMENDEMENT VAN DE LEDEN SNELS EN SMEULDERS

Ontvangen 18 februari 2019

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Na artikel III wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IIIa

Artikel 27, eerste lid, van de Wet op de ondernemingsraden wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder verlettering van de onderdelen d tot en met m tot onderdelen e tot en met n wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • d. een regeling of afspraak op het gebied van de hoogte of inhoud van de arbeidsvoorwaarden van het bestuur dat de rechtspersoon vertegenwoordigt alsmede van de vergoedingen die worden verstrekt aan het toezichthoudend orgaan van de rechtspersoon, wanneer deze regeling of afspraak leidt tot het verder uit elkaar lopen van de verhouding, bedoeld in artikel 31d, derde lid;.

2. Voor de slotzinsnede «een en ander voor zover betrekking hebbende op alle of een groep van de in de onderneming werkzame personen» wordt ingevoegd «wat betreft de onderdelen a tot en met c en de onderdelen e tot en met n».

Toelichting

Een gemiddelde werknemer moet tegenwoordig 171 jaar werken om het jaarsalaris van een CEO te verdienen. De afgelopen decennia is deze salariskloof geleidelijk aan toegenomen, onder meer omdat bestuurders en aandeelhouders meer zeggenschap hebben dan werknemers. Dit zorgt voor een toenemende ongelijkheid. Het is voor de samenleving beter om deze kloof te verkleinen in plaats van te vergroten.

Op dit moment is een jaarlijks gesprek tussen het bestuur en de OR over de ontwikkeling van de beloningsverhoudingen verplicht. Dit amendement zorgt ervoor dat werknemers instemmingsrecht krijgen wanneer de voorgestelde salarisstijging van bestuurders groter dan of gelijk is aan de stijging van het salaris van de gemiddelde werknemer binnen de onderneming. Hierdoor kunnen controversiële voorstellen voor salarisverhogingen geen doorgang meer vinden zonder instemming van de werknemersvertegenwoordiging.

Snels Smeulders